Mardin’in Midyat İlçe Kaymakamlığı’nca, tüzüğünde, “dini ve kültürel faaliyetler, eşbaşkanlık, kadın, gençlik, engelli, çocuk hakları, yoksullukla mücadele ve hak savunuculuğu” gibi maddeler bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulan Mardin Süryani Birliği Derneği, mahkeme kararıyla feshedildi. Dernek Başkanı Yuhanna Aktaş, kararla Türkiye’de ilk defa bir Süryani derneğinin kapatıldığını vurguladı.
Mardin’in Midyat İlçe Kaymakamlığı’nca, tüzüğündeki maddeler nedeniyle, hakkında suç duyurusunda bulunulan Mardin Süryani Birliği Derneği, mahkeme kararı ile feshedildi. Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan dernek başkanı Yuhanna Aktaş, 2002 yılında Türkiye’nin ilk platformu olarak kurdukları Mardin Süryani Birliği Platformu’nu geçtiğimiz yıl dernekleştirdiklerini belirterek, dernekleşme süreci ile birlikte dinler, diller ve hoşgörü şehrinin en büyük mülki idare amiri olan Midyat Kaymakamlığı’nca, talimat verilerek, derneğin feshinin istendiğini ifade etti. Mardin Valiliği’nin de derneğin feshi için girişimlerinin olduğunu ve bu sayede Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa bir Süryani Derneği’nin kapatıldığını vurgulayan Aktaş, "Asuri-Süryani örgütlenme hakkının önü kesiliyor. Bu karar, yurt içinde ve dışında yasayan Süryanilerimizi tedirgin edip, kaygılandırmıştır" dedi.
"SÜRYANİ HALKININ UMUDU KIRILDI"
Kararın süreçle birlikte başlayan olumlu havaya denk düşmeyen siyasi bir karar olduğunu savunan Aktaş, "Süreçle birlikte olumlu bir hava yakalandı. Onlarca Süryani vatandaşımız Türkiye’ye geri döndü. Ancak bu kararla geri dönüş yapmak isteyen Süryani halkımızın umudu kırılmış oldu" diye konuştu.
Aktaş, kararı Yargıtay’a, sonuç almamaları durumunda ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarına da dikkat çekti.