Bilecik’te “Trafik Haftası” kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Bilecik Vali Yardımcısı Metin Çınar’ın çelenk koymasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trafik Haftası hakkında açıklamada bulunan İl Trafik Komisyon Başkanı aynı zamanda Vali Yardımcısı Metin Çınar, dünyanın, özellikle de Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin trafik sorunu olduğunu belirtti. Çınar, “Türkiye’de yılda ortalama 1,5 milyon trafik kazası olmaktadır. Bu, günde 4 bin trafik kazası demektir. Bu kazalarda her yıl 4 bin kişi ölmekte, 300 bin kişi de yaralanmaktadır. Bu da Türkiye’de günde trafik kazalarında 10 kişi ölüyor, 800 kişide yaralanıyor demektir. İşte bu nedenle trafik sorunu Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisidir ve çözülmesi zorunludur. Öyleyse bu sorunu çözmek veya çözmeye çalışmak için ne yapmak gerekir. Türkiye’deki trafik kazalarına baktığımızda kaza nedenlerinin yüzde 95’inin sürücü hatasından kaynaklandığını görmekteyiz. Aşırı hız yüzde 36, trafik kurallarına uymamak yüzde 51 gibi. Dolayısıyla trafik kazalarının nedenleri başında sürücü problemi var. Sürücü problemini çözmeden alt yapı gibi, yaya geçidi gibi sorunları ne kadar çözerseniz çözün trafik kazalarını önlemeniz mümkün değildir” dedi.
“İNSANLAR DOĞUMUNDAN ÖLÜMÜNE KADAR MUTLAKA TRAFİK KONUSUNDA EĞİTİLMELİDİR”
Metin Çınar, sürücü problemini en iyi çözmenin yolunun eğitim olduğunu belirterek, “Eğitim ilkokulda başlamalı ve hayatın her kademesinde devam etmelidir. Buda devletin her kademesindeki kurum ve kuruluşlara görev yüklemektedir. Bu eğitim işinde de devletin her birimi görev almalıdır. Araç teknolojisinin hızla geliştiği kentleşmenin akıl almaz şekilde hızla büyüdüğü, insanların birbirleriyle olan iletişimlerin saniyelerle ölçüldüğü bir çağda bu eğitim Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi iki kuruluşun üstüne yıkılarak çözülebilecek bir sorun değildir. Bu eğitim çalışmalarının da yapılabileceği bir alt yapı çalışmaları için bir laboratuvar da gereklidir. Eğitim vereceğiniz insanlara sunduğunuz ortamlar da trafik kurallarına uygun olması gerekir. Bunun içinde devlet olarak trafiğe uygun yollar, yaya kaldırımları, otoparklar, yaya geçitleri ve ışıklandırmalarımızı yapmamız gerekmektedir. Kısacası bu konuda topyekûn çok çalışmamız ve ulusal projeler üretmemiz zorunludur” dedi.
“BİLECİK’TEKİ TÜM KAMU VE KURULUŞLARINA BÜYÜK GÖREV DÜŞMEKTEDİR”
Bilecik iline bakıldığında Antalya, İstanbul ve Ankara, Bursa karayolu trafiğini yoğun bir şekilde yaşadığını belirten Vali Yardımcı Çınar sözlerine şöyle son verdi.
“Kendi il trafiğimizin sorunları yanında biz de bu yoğun yollar üzerindeki araç trafiği, ilimizin trafik sorunlarının daha da ağırlaştırmaktadır. İlimizde 57 bin 853 araç trafiktedir. Bu her 3 kişiden birinin aracı var demektir. Bu oran il merkezinde ikiye denk gelmektedir. İlimizin trafik alt yapısına baktığımızda bu araç yoğunluğunu kaldırdığını, kaldıramadığını ve park yeri olsun, yaya kaldırımları olsun, otopark olsun büyük sorun olarak önümüzde durduğunu görmekteyiz. Tabi bunun doğal sonucu olarak ta ilimizde 2014 yılında 793 kaza olmuş, 1 kişi ölmüş ve 155 kişi de yaralanmıştır. Karayolları, belediyeler olarak alt yapı çalışmalarını hızlandırmamız, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Milli Eğitim gibi kamu kurumlarıyla birlikte şoförler derneği, sürücü kursu gibi sivil toplum örgütleriyle yapılan eğitim çalışmalarına daha çok önem vermeliyiz. Sözlerime çok beğendiğim bir trafik sloganıyla son vermek istiyorum. Trafikte önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz”
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Bilecik Belediye Başkan vekili Nihat Can, 2. Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, şube müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı kutlamalarda, konuşmaların ardından başarılı personellere protokol üyeleri ödüllerini verirken, tören protokol üyelerinin kurulan stantları gezmesiyle son buldu.