Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet İstihbarat'ın "eski beyin takımı"na yönelik yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 25 polisi Adliye'ye sevketti. Savcılık ifadesinin ardından 17 polis, tutuklanması istemiyle 8 polis de adli kontrol kararı talebiyl mahkemeye gönderildi.

Milliyet'ten Sertaç Koç'un haberine göre şu isimler adli kontrol kararı talebiyle sevkedildi: Adem Çoban, Mustafa Alptekin, Özgür Özden, Ali Agıllı, Tamer Özbek, Muhammed Mustafa aksoy, Serhat Kadim, Yusuf Ünal.

Dinleme suçlaması

Hrant Dink soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı RamazanAkyürek, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in de aralarında bulunduğu tamamı istihbaratçı 34 polis hakkında gözaltı kararı verilmişti. Eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, iş kadını Arzuhan Doğan Yalçındağ, gazeteciler Akif Beki ve ABDülkadir Selvi, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, eski istihbarat daire başkanı Sabri Uzun, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski bakanlar Namık Kemal Zeybek, Koray Aydın, ve Şevket Kazan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur, işadamı Kazım Türker'in de aralarında bulunduğu 48 kişinin yasadışı şekilde dinlendiği belirlendi. 2008, 2009 ve 2010 yılları arasında üçer aylık dönemler halinde, sahte isimlerle dinlenen kişiler hakkında terör örgütü üyesi olmak, uyuşturucu kaçakçılığı yapmak gibi suçlamalarla dinleme kararı alındığı belirlendi.

Milliyet'in aldığı bilgilere göre, yasadışı dinleme iddialarına ilişkin olarak, HSYK başmüfettişleri Ali Rıza Karakan ile Mehmet Yılmaz, Ankara 11. ve 12. ağır ceza mahkemelerinde geçen yıl yaptıkları incelemenin ardından önemli tespitlere ulaştı.

Başmüfettişler elde ettikleri tespitleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile paylaştı. Cumhuriyet Savcısı Alparslan Karabay, yaklaşık bir yıl boyunca yürüttüğü çalışmaların ardından operasyon için düğmeye bastı. Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, dün 16 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi.

Akyürek, Altıparmak ve Güven

Operasyonda, 17 Aralık sürecinde ve öncesinde Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli 34 polis hakkında gözaltı kararı verildi.

Gözaltı kararı verilen isimler arasında Hrant Dink soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski istihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski istihbarat daire başkanı Ömer Altıparmak, eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, emniyet müdürleri Coşkun Çakar, Yunus Yazar, Hüseyin Özbilgin, Ayhan Falakalı, Tamer Bülent Demirer, Ahmet Ümit Sezgin, Mustafa Başer ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiği'nde görevli komiser Ahmet Şentürk ile daha önce bir soruşturma kapsamında tutuklanan emniyet amiri Yılmaz Angun'un da bulunduğu öğrenildi. Tutuklu bulunan Akyürek ve Angun ile ABD'deki Şentürk dışında, 25 polisin gözaltına alındığı kaydedildi. Emniyet müdürleri Lokman Kırcılı, Gürsel Aktepe, Sadettin Akgüç ve Ramazan Karakayalı'nın da aralarında bulunduğu 6 polisin ise arandığı belirtildi. Gözaltı kararı bulunan polislerden 17'sinin emniyet müdürü, 14'ünün amir, başkomiser ve komiser, üçünün de memurolduğu belirtildi.

İHA'yı yürüten de var

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda, insansız hava aracı projesini yürüten daire başkanı Mehmet Demir Çiğdemoğlu'nun farklı isimlerle 9 ay boyunca dinlendiği anlaşıldı. Eski EPDK Kurul üyesi Zekeriya Gökşinli, eski TRT genel müdür yardımcısı Zeynel Koç, eski milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu ile TOKİ başkan yardımcıları Mehmet Memduh Dizdar, Ercan Tıraş, Çağatay Göktayoğlu, TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca ile kamu görevlisi Turan Sarıtemur, Ankara Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan, TMO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Köse ve Tapu Kadastro Bölge Müdürü Ayhan Cevher'in de yer aldığı öğrenildi.

Ankara emniyeti, bugün gözaltına alınanan isimleri savcılığa gönderdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet İstihbarat'ın "eski beyin takımı"na yönelik yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 25 polisi Adliye'ye sevketti. Savcılık ifadesinin ardından 17 polis, tutuklanması istemiyle 8 polis de adli kontrol kararı talebiyle mahkemeye gönderildi.

Milliyet