RİZE (AA) - FİKRET DELAL - Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın 9,5 milyon avroluk Sürdürülebilir Turizm Projesi ile dünya ölçeğinde bilinen milli parklardan biri haline gelmesi amaçlanıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine, Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı geliştirme planının 2013 yılında revize edildiğini belirtti.

Bu kapsamda Avrupa Birliği fonlarından finanse edilen Kaçkar Dağları Milli Parkı Sürdürebilir Turizm Projesi'nin çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Bulut, projenin hazırlık çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Projenin ihalesinin Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Bulut, "Projenin 2017 yılında tamamlanmasını bekliyoruz. 2017'ye kadar altyapı iyileştirmesini gerçekleştireceğiz. Burayı dünya ölçeğinde bilinen milli parklardan birisi haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Proje kapsamında milli park içerisinde tesisler yapılacağını anlatan Bulut, şöyle devam etti:

"Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda idare ve ziyaretçi merkezi olacak. Avrupa Birliği fonlarına uygun dört giriş kontrol ünitesi yapacağız. Kaçkar Dağları Milli Parkı ziyaretçi ve doğa sanat merkezini gerçekleştireceğiz. Burada milli parkla ilgili bütün faaliyetlerin sergilenebileceği alanlar ve eğitim salonları yer alacak. Ayder Yaylası'nın içinde mevcut olan binamızı revize ederek Ayder Yaylası hatıra ürünleri satış birimini açacağız. Gallerdüzü mevkisinde geleneksel boğa güreşlerimizin yapıldığı alanda günübirlik çadırlı kamp ve festival alanı düzenleyeceğiz."

- "Proje, turist sayısını ve niteliğini etkileyecek"

Bulut, Doğu Karadeniz'de turizmin çok hızlı bir şekilde ilerlediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ekoturizm ilerliyor. Bizim bölgemize gelen insanlar, Sümela Manastırı'ndan Uzungöl'e gelince mutlaka Ayder Yaylası'na, oradan da Batum ve Artvin Şavşat ve Borçka karagöllerine gidiyor. Resmi rakamların üzerinde, bir milyona yakın yerli ve yabancı ziyaretçinin yaz döneminde bu güzel alanlarımızı ziyaret ettiğini tahmin ediyoruz. Resmi kayıtlarda 650 bin civarında gelen ziyaretçi sayımız var. Bu proje hem turistin sayısını hem de niteliğini etkileyecektir. Artık Kaçkar Dağları Milli Parkı dünya ölçeğinde tanınır milli parklardan birisi olacak."

Avrupa Birliği fonlarından finanse edilen bir milli parkın proje içinde tanıtımının yapılacağına değinen Bulut, "Bizim milli parkımızın çalışanları ve ilgi odakları yurt dışı programlarına katılacak. Yurt dışında bu konuda ziyaretlerimiz olacaktır. Kaçkar Dağları Milli Parkı'mızın ziyaretçi sayısı ve profili değişecek" ifadesini kullandı.