Manisa’nın Soma İlçesinde, 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili hazırlanan iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Bu hususta cevabın en geç 9 Mart’a kadar verilmesi gerektiği bildirildi.
Konuyla ilgili Akhisar Adliyesinden gerekli bilgileri alan ve basın mensupları ile paylaşan Akhisar Barosu Başkanvekili Avukat Serhan Çelik, iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine verildiğini ve 9 Mart’a kadar bir cevap beklediklerini, kabulü halinde Nisan ayı içerisinde ilk mahkemenin yapılmasını öngördüklerini kaydetti.
Avukat Çelik, Soma ihbarnamesinin şu an itibari ile Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini belirterek şöyle konuştu: "Şuan itibari ile kabul edilip edilmediği belli değil. 9 Mart’a kadar Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin değerlendirme süreci vardır bundan dolayı 9 Mart’a kadar bekleyeceğiz. 9 Mart’a kadar bir cevap gelmezse mutlaka kabul edildiği ve bir duruşma tarihi verilmesi gerekir. Kanunen Ceza Usul Mahkemeleri Kanunu gereği bu şekilde işleyecek bir süreç var. 13 Mayıs 2014 günü bu üzücü olay meydana geldi, 301 madenci şehit oldu ve bir çok madenci de yaralandı. Ekim ayında iddianame tanzim edildi, Kasım ayında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 gerekçeyle ret edildi."
Çelik, bu arada ret gerekçeleri hakkında bilgi verdi. Buna göre, bu gerekçeler, "İddianamede suçtan zarar görenlerin kimlik bilgilerine yer verilmeyerek müşteki olarak gösterilmemesi ve yaralananların genel adli muayene raporlarında basit tıbbi müdahale ile giderilebilir dediği halde olayın yer altında gerçekleşmesi nedeniyle hayati tehlike geçirdiği öngörülüyordu, ikinci husus buydu. Bir diğer husus şüphelilerin kaza olan madende hangi görevleri ifa ettikleri ve bu görevi ifa ederken hangi değerlendirmeler yapıldığı delillerle desteklenmemişti. Dördüncü ret sebebi sabit kart ölçüm cihazlarına ilişkin olarak TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporun beklenmeden iddianamenin tanzim edilmesidir."
Çelik, bu iddianame tanzim edildikten sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi ret ettiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Dosya Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesine gitti, Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesinden de iki tarafın kabulü ve iki tarafın reddi yönünde görüş geldi ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı ile bu iki eksikliği giderip tekrar dava açtı. Şuan itibari ile 9 Mart’a kadar bir sürecimiz var. Bu da mahkemenin takdirinde olan bir husustur, belki 9 Mart gününden önce de açıklanabilir. Kabul edilirse Nisan ayı içerisinde ilk mahkemenin olmasını öngörüyoruz.”