Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, 112 yaşlı vatandaşın barınabileceği, 1+1 daireler şeklinde ve ev konforunda 56 dairelik bir Yaşlı Yaşam Merkezi yapacaklarını söyledi. Proje hazırlıklarının hızla devam ettiğini belirten Genç, 10 milyon TL’nin çok üzerinde bir bütçeyle hayata geçirecekleri projeyi 2016 yılında bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Başkan Genç, Yaşlı Yaşam Merkezi projesiyle ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Yenişehir Belediyesi’nin bir proje bürosu olduğunu kaydeden Genç, büroda elektrik, makine ve inşaat mühendisleri ile bir mimarın görev yaptığını ifade etti. Kendisinin de büroya sık sık giderek onlarla birlikte çalıştığını anlatan Genç, “Proje büromuzda biz projelerimizi üretiyoruz, bunları dışarıdan yaptırıp herhangi bir para ödemiyoruz. Çünkü bu da önemli bir şey. O paraları da tekrar imalatta kullanıyoruz. Projelerimizi parasız kendimiz üretiyoruz. Yaşlı Yaşam Merkezi projemiz de şu anda mimarımızın elinde, hızla devam ediyor” dedi.
Yaygın adıyla huzurevi olarak bilinen Yaşlı Yaşam Merkezi’nin büyük bir proje olduğunu dile getiren Genç, 50. Yıl Mahallesi 38. Cadde’de yüksek ve güzel manzaralı bir arsaları olduğunu, bu projeyi de bu arsa üzerinde gerçekleştireceklerini belirtti. Genç, “Şu anda bu projemiz yapılıyor. Önemli bir proje, çok gerekli bir proje. Yaşlı Yaşam Merkezi ile kentimizde yaşayan yaşlı vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve huzurlu vakit geçirebilmelerini amaçlıyoruz. Merkezimiz 10 bin 300 metrekare alan üzerinde 9 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak” diye konuştu.
“BU YIL İÇİNDE İHALESİNİ YAPIP İNŞAATA BAŞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Yaşlı Yaşam Merkezi’ni normal birer oda şeklinde düşünmediklerini, yaşlı vatandaşlara ev sıcaklığını aratmayacak bir projeyi hayata geçirmek istediklerini de vurgulayan Genç, “Biz merkezimizi 1+1 daireler şeklinde düşündük. Burada 25 metrekare büyüklüğünde bir salon var, 16 metrekare bir yatak odası var. Ayrıca banyosu, mutfağı var. Yani oraya gelen bir kadın ve bir erkek, orada yaşamak isteyen yaşlı iki insan normal bir evde olacaklar. Ayrıca ortak yaşam alanları var. Misafir kabul yerleri, bin metrekare lobisi, etkinlik salonları, yemekhanesi, kafeteryası, açık otoparkı var. Hobi salonları ve hobi bahçeleri var, isteyen gidecek toprakla uğraşacak. Bütün bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak projemizi hazırladık. Bu proje de kısa sürede bitecek. 2015 yılında bunun da ihalesini yapmak istiyoruz. Bu 2015 yılında başlayacak 2016 yılında bitecek. Bu biraz büyük bir proje, tamamlanması 1 yılı aşabilir” ifadelerini kullandı.
“112 VATANDAŞ BARINABİLECEK”
Projede şu anda 56 daire olduğu bilgisini veren Başkan Genç, şöyle devam etti: “Tek odalar haline dönüştüreceğimiz kısımlar var. Çünkü bazı hastalar bakıma muhtaçtır. Onlara bir mutfak da gerekmiyor, başka şey de gerekmiyor. Biz 112 yaşlı vatandaşımızı burada barındıracağımızı düşünüyoruz, projemizi ona göre ayarladık.”
Genç, Stratejik Plan’da Yaşlı Yaşam Merkezi yapımı için 2015’te 2 milyon TL, 2016’da 3 milyon TL, 2017’de de 2 milyon TL bütçe planlandığını, ancak projenin keşiflerinin henüz çıkmadığını ve maliyetin 10 milyon TL’nin çok üstüne çıkacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Her isteyenin Yaşlı Yaşam Merkezi’ne başvurabileceği bilgisini de veren Genç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir espriyle başlayayım, herhalde ben yaşlandığım için artık böyle şeyler aklıma geliyor. Buna ihtiyaç var, bize bugüne kadar ‘bir huzureviniz var mı’ diye çok soran olmuştur. Nüfus yaşlanıyor. Bir de çekirdek aile yapısı Türkiye’de yaygınlaşmaya başladı. Yaşlılar tek başlarına kalıyorlar, bakıma muhtaçlar. Çocuğunun birisi İstanbul’da, birisi Kars’ta, birisi Antalya’da yaşıyor, o da tek başını kalıyor, böyle aileler çevremizde çok. Bu insanlar bakıma muhtaç hale geliyorlar. Onun için böyle bir yerin zorunlu olduğunu, giderek de böyle yerlere fazla ihtiyaç duyulacağını biz biliyoruz. Onun için biz hemen kolları sıvadık, böyle bir hazırlığa giriştik. Hatta başkanlığım bittikten sonra ben de böyle bir yere ihtiyaç duyabilirim.”