İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreter Vekili Bekir Altaş, Almanya Federal Anayasa Mahkemesinin başörtü yasağı ile ilgili kararın değerlendirerek, “Karar, 2003 yılında verilen hasarın yetersiz bir tamiri niteliğindedir” dedi.
Almanya Anayasa Mahkemesi, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde görev yapan iki öğretmenin başörtüsü yasağının kaldırılması yönünde dava açması üzerine, yasağın anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Başörtüsü yasağı ile ilgili verilen kararın İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreter Vekili Bekir Altaş konuyla ilgili açıklamada bulundu. Bekir Altaş açıklamasında, kararın 2003 yılında verilen hasarın yetersiz bir tamiri niteliğinde olduğunu kaydederek, “Federal Mahkemenin verdiği karar, 2003 yılında verilen hasarın yetersiz bir tamiri niteliğindedir. Anayasa hâkimlerinden inanç özgürlüğü ve eşitlik ilkesi adına daha açık bir hüküm beklerdik. Yine de kararın yasama organı için ders niteliğinde olması sevindiricidir” dedi.
Altaş, “Öğretmenlere yönelik peşin bir başörtüsü yasağı inanç özgürlüğüne aykırıdır. Federal Anayasa Mahkemesi bu bariz gerçeğin altını çizmiştir. Bundan sonra devletin tarafsızlığı ve okul huzuruna yönelik soyut bir tehlike yeterli olmayacak, ‘yeterince somut bir tehlike’ aranacak. Bu tehlikenin mevcut olup olmadığı ise, kısaca belirtmek gerekirse, okulda veya okul çevresinde yeterli sayıda başörtüsü karşıtının bulunup ve bunların yeteri kadar yüksek sesle bunu dillendirmelerine bağlı olacak. Elbette Anayasa Mahkemesi hâkimlerinin faturayı mağdur öğretmenlere değil de sorunu asıl çıkartanlara kesmesi beklenirdi. Mahkemenin genel itibarıyla popülist bir şekilde yürütülen çoğunluk söylemlerinden kendini arındıramamış ve korku üreticilerinin etkisinden tam anlamıyla uzaklaşamamış olması üzüntü vericidir. Her şeye rağmen karar anayasamız adına atılmış önemli bir adımdır. Başörtüsü öğrencilerin dinden uzak kalma özgürlüğüne, ebeveyn haklarına ya da devletin eğitim yükümlülüğüne aykırı değildir. Anayasa Mahkemesi hâkimleri yerinde bir tespit yaparak Kuzey Ren-Vestfalya’daki başörtüsü yasağının makul talep sınırlarını aştığına hükmetmiştir” açıklamasını yaptı.
Mahkemenin tarihi bir karar verdiğini kaydeden Altaş, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Federal Anayasa Mahkemesi İslam’ın diğer dinlere kıyasla eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde mağdur edilişini düzelterek yasama organına geç de olsa bir ders vermiş oldu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi hâkimlerinin yasak hakkında karar verirken başörtüsünün kamuoyunda tartışmalı olup olmadığına ve kamuoyunun hangi fikri benimsediğine bakılamayacağını açık bir şekilde belirtmeleri memnuniyet vericidir. Karara göre, kamuoyundan etkilenip toptan çıkarımlar yapılamaz. Bu durumda eyalet yasama organlarından beklenen, bu karardan gerekli dersleri çıkarmalarıdır. Kendilerine tavsiyemiz bu yasağı tamamıyla ortadan kaldırarak, yıllardan beri sebep oldukları mağduriyetlere artık son vermiş olmalarıdır”.