Otomotiv sektörü temsilcileri, döviz fiyatlarının TL karşısında rekor üstüne rekor kırmasının sıfır araç fiyatlarına ciddi zam olarak yansıyabileceğini kaydetti.
Döviz fiyatlarının Türk lirası karşısındaki aşırı yükselişi piyasayı tedirgin etti. Otomotiv sektöründe fiyatlara dövize bağlı zam beklentisi hakimken, sektör temsilcileri ikinci el araç yatırımı için doğru zamanın geldiğini belirtti.
Dövizin TL karşısında rekor üstüne rekor kırmasının otomotiv piyasasını doğrudan etkilediğini kaydeden UZL Filo Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala, yaşanan her durumdan sıfır araç fiyatlarının etkilendiğini bildirdi.
Geçen yılın aynı döneminde 2,17 TL olan ABD dolarının 2,90’ları aştığını anımsatan Pala, “Döviz fiyatlarındaki bu artış ithal araçlara yansıyor. Özel tüketim vergisi, sıfır araca uygulanan katma değer ve kur eklentisi araç fiyatlarını belirliyor. Kurdaki ciddi yükseliş sıfır otomobil sahibi olmayı oldukça zorlaştırıyor” dedi.
Pala, araç almak isteyenlerin bu dönemde ikinci ele yönelmesinin daha ekonomik olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Dövizdeki artış sıfır araç fiyatlarını ikiye katlarken, bu zam ikinci el araçlara daha geç yansıyacak. Ancak Ekim ayında ikinci el otomobil fiyatlarında da ciddi yükseliş bekliyoruz. Araç almak isteyenler ikinci eldeki fırsatı kaçırmamalı.”