Günümüzde kullanılan ilaçların tabiki diğer ilaçlar gibi ,vücut üzerinde olumsuz etkileri vardır. Fakat bir ilacı kullanırken hastalara, ilacın yan etkisinden çok yararlı etkisine bakmak lazım olduğunu her zaman söyleriz.

İlaçların yan etkisi genellikle ya geçici olur yada tedavi ile düzelir. Kontrolsüz ilaç kullanarak oluşan yan etkiyi bu durumla karıştırmamak gerekir. Bunun için ilaçları doktor kontrolünde almak gerekir. Kanserli hastaların bir çoğunda tedaviden bir süre sonra el ve ayaklarda yanma, iğnelenme ve batma gibi..... duyu değişiklikleri oluşur. Bu duyu değişikliğinin sebebi hastalığın vücutta yapmış olduğu olumsuz etkiler yada kullanılan ilaçların yan etkisinden dolayı kol ve ayakları idare eden sinirlerin işleyişinin bozulmasıdır.Sadece kanserde kullanılan ilaçları suçlamak doğru olmaz. Çünkü kanser hastalığındaki mekanizma tam olarak çözülememiştir.

Kaldı ki şeker hastalığı... gibi bir çok hastalıkta da bu tür şikayetler zaten olmaktadır. El , ayak vücudun diğer yerlerinde oluşan yanma, iğnelenme, batma, duyu azlığı...gibi olan hisler hastanın yaşam kalitesini bozar ve çekilmez bir hale getirir. Hastaların çoğu bu duru ilaç uyan etkisi olarak benimser ve bu rahatsız duygularla yaşamaya çalışır. BU ŞİKYETLERİ OLAN HASTA BİR NÖROLOĞA BAŞVURMALI ,KANSER

TEDAVİSİNİ ÜSTLENEN HEKİM İLE İLETİŞİM KURULARAK TEDAVİ OLMALIDIR.

Hasta değerlendirildikten sonra EMG denen cihazla hangi sinirde nasıl bir hasar olduğu tespit edilir.Kanser tedavisini yapan hekimle iletişim kurularak şikayetine sebep olacak başka etkenler için gerekli testler istenerek ,tedaviye başlanır ve hasta bu şikayetlerinden kurtulmuş olur.