Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Biz Müslümanlar ince, zarif duygularımızı kaybettik. Hocalarımızın, üstatlarımızın bu konuda öncülüklerine ihtiyacımız var. Halbuki mümin demek, ince, zarif duygu demektir. Yüce, ulvi sevgileri, sevgimiz kaybettik" dedi.

Ünlü hattat Hasan Çelebi ve talebelerinin “Hüsn-i Hat" adlı sergisi bu akşam Milli Saraylar Sanat Galerisi'nde açıldı. 27-29 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan serginin geliri Nijer'de açılacak yetimhaneye bağışlanacak.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katıldığı serginin açılışında çok sayıda davetli hazır bulundu.

Açılışta bir konuşma yapan Mehmet Görmez, “Hat sanatının o ince zarafetinin; sözüne, yüzüne, özüne yansıdığı Hasan Çelebi Hocamızın öncülüğünde, talebeleriyle birlikte sergiledikleri çok güzel bir sergiyi birlikte müşahede etmiş olacağız. Harfleriyle, lafzıyla, manasıyla bir ruh hendesesi olan hat sanatının sürekli gelişmekte olduğunu duymaktan, öğrenmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Hele hele bu sanata belki tarihte görülmediği kadar hanımefendilerin zarafet katmaya başlamasının çok daha büyük bir zenginlik olduğunu düşünüyorum. Buralardan elde edilecek gelirin çok uzak diyarlarda, Nijer'deki yetimlere ulaşacak olması, aslında bütün bu güzellikleri nurun âlâ nur yapıyor. Nur üstüne nur… Ben öncülük yapan herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum" dedi.

"İNCE DUYGULARIMIZI KAYBETTİK"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Müslümanlar ince, zarif duygularımızı kaybettik. Hocalarımızın, üstatlarımızın bu konuda öncülüklerine ihtiyacımız var. Halbuki mümin demek ince, zarif duygu demektir. Yüce, ulvi sevgileri, sevgimiz kaybettik. Halbuki mümin demek aşk demek. Halbuki mümin demek sevgi demek. Mümin demek muhabbet demek. O derin muhabbetlerin yeniden İslam topraklarında hakim olması için duygularımızın zarafetini artırmak, o yüce, ulvi muhabbeti artırmaya ihtiyacımız var. Peygamber Efendimiz 'Allah, kulu bir iş yaptığı zaman, onu en güzel bir şekilde yapmasını sever. Allah yaptığı işi en güzel yapan kulunu sever' buyurmuştu. Bugün buna ihtiyacımız var. Herkes yaptığı işi en güzel yapacak, Allah'ın sevgisine öyle nail olacak."

Görmez, konuşmasının sonunda, “Şimdi herkes cebindekini çıkarıp verecek. 'Herkes cebindekini verecek' derken, konuşanın cebinde bir şey olmadığı için rahat konuşuyor. Hep beraber öncülük yapalım. Bütün cimri duyguları salonun dışında bırakalım" diyerek, yetimhane için yardım çağrısında bulundu.

Hattat Hasan Çelebi de, “Sergimizin 82 parça eserini 72 hattat yazdı. Tezhip yapanlarla birlikte 120 kişinin emeği var. Sizlere arz ediyoruz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, açılışın ardından Hattat Hasan Çelebi ile birlikte sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı.