Utku BOLULU/İZMİR, ()-  İZMİR'de 78'liler Girişimi ve 78'liler Dernekleri Federasyonu, silahların susması ve mutlak çatışmasızlık çağrısı yaptı. 78'liler Başbakanlık, siyasi parti, uluslar arası kuruluşlar ve dünyanın pek çok ülkesinin elçiklerine bu çağrılarını içeren mektup gönderdi.
İzmir'de 78'liler Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama metnini Bilgehan Oğuz okudu. Türkiye'nin 30 yıldan bu yanasavaş ve çatışma hali içinde olduğunu, 50 bin kişinin öldüğünü belirten Oğuz, 2015 yılı başından itibaren başlayan çözüm sürecini ve karşılıklı eylemsizliğin toplumda büyük umutlar yarattığını ve artan ölçüde destek bulduğunu söyledi. 78'liler kuşağı ve 78'liler Dernekleri olarak farklı görüş ve eğilimlerine karşın çözüm ve barış çağrısını kabul ettiklerini, Akil İnsanlar Heyeti'nde de sorumluluk aldıklarına dikkat çeken Oğuz, şöyle dedi:
"2013'in ikinci yarısı sonrası, ama özellikle 2014 sonbaharından itibaren 6-8 Ekim olayları, İç Güvenlik Yasası, sert kararlar alınan Kasım MGK toplantısı, kırılmalara ve güvensizliklere yol açtı. Çözüm atmosferi karardı. Ne yazık ki bugün çözüm sürecinden Suruç katliamı ve Varto, Şemdinli Silvan, Lice, Silopi'de ve asker ölümlerinde görüldüğü gibi hayati bir kopuş yaşanıyor. Silah ve şiddet perdesi yeniden açıldı, savaş kapımıza geldi. Öte yandan böylesine kanlı bir ortamda 'erken seçim' denmektedir."
Oğuz, 78'lilerin çözüm ve barışa karşı işlevlerini yoğunlukla yerine getirdiklerini, yüksek vicdani ve demokratik sorumluluk içinde yetkili ve sorumlulara silahların derhal susması ve mutlak çatışmasızlık haline geri dönülmesi çağrısı yaptı. Çağrı kapsamında Varto, Şemdinli, Silvan, Lice, Silopi'de asker ve polisin kuşatmayı kaldırması, ilişkilerin normalleşmesini, Suruç katliamının soruşturulması ve aydınlatılmasını, meydan okuyucu, ayrımcı-milliyetçi ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulması, demokratik ve siyasi alanı daraltacak önerilerden ve görüşlerden kaçınılması, kopan çözüm çabalarına gire dönmek için diyalog ortamı oluşturulması da istendi.
Basın açıklaması ardından 78 Derneği Yönetim Kurulu başkanı Servet Ali Çınar, çağrının yeraldığı 20 mektubu arkadaşlarıyla birlikte Konak Postanesi'nden ABD, Çin, Rusya, Mısır, İtalya, İran, Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere elçiklikleri, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık, TBMM Başkanlığı, AKP-CHP-MHP ve HDP Grup Başkanlıkları, Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenli ve İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği'ne postaladı.

FOTOĞRAFLI