Güvenlik soruşturması kapsamında kişinin sadece kendisiyle ilgili inceleme yapılacak. Böylece ilgilinin eş, anne, babası gerekçe gösterilerek ataması engellenmeyecek. Tüm kamu görev ve hizmetlerine atamada güvenlik soruşturması şartını getiren düzenleme OHAL kapsamında bazı düzenlemeler yapılmasına ilişkin kanun ile hayata geçirilmiş, ancak Anayasa Mahkemesi (AYM) bu düzenlemeyi iptal etmişti. AK Parti bunun üzerine düzenlemeyi geçtiğimiz aralıkta bir torba yasa teklifi ile yeniden Meclis gündemine getirmişti. Ancak getirilen düzenlemede “anayasaya, devlete sadakat ve bağlılık” gibi soyut kriterlerin de yer almasına muhalefetin yanı sıra AK Partili hukukçu bazı vekillerden de itiraz geldi. AK Parti bunun üzerine ilgili maddeleri son dakika önergesiyle üzerinde yeniden çalışma yapmak amacıyla tekliften çıkarmıştı.

AK Parti genel merkez ve grup yönetimi, konuyu yeniden masaya yatırdı. Hukukçu vekillerin de katılımıyla konuyla ilgili maddeler gözden geçirildi. Toplantılar sırasında bazı vekiller ilgili hakkında bir suçlama, dava ya da hüküm olup olmadığına ilişkin somut verileri ortaya koyan “arşiv araştırması” ile yetinilmesi önerisinde bulundu.
Bu önerinin kabul edilmesi durumunda, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliği ile diğer kanuni mevzuatta yer alan hükümler ile bir çelişki yaşanmaması, yeni hukuki tartışmalara meydan verilmemesi için konunun ayrı bir kod kanun olarak düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Bazı hukukçu vekiller de “somut veriye dayalı” güvenlik soruşturması istedi. Bu çerçevede geri çekilen maddelerde yer alan “anayasaya bağlılık, devlete sadakat” gibi soyut kriterlere yeni teklifte yer verilmemesi, incelemenin sadece ilgilinin kendisiyle ilgili yapılması, birinci-ikinci derece yakınlarını kapsamaması, kişinin hakkındaki iddiaların gerekçelendirilmesi, gerekçesiz olarak üst amire rapor sunulmaması önerileri dillendirildi.