Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, Ankara’nın kendi “Silikon Vadisi”ni kurabilecek altyapıya sahip olduğunu belirterek, “Bu potansiyeli değerlendirmeliyiz. Yeter ki yasal zemin hazırlansın, işadamları teşvik edilsin” dedi.
Naslı, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gelişmiş 10 ülke arasında yer alma hedefi taşıdığına dikkati çekerek, inovasyon odaklı sanayi üretimine geçmeden bu hedefin yakalanamayacağını söyledi. Bugünün dünyasında, ileri teknoloji gerektiren ürünleri üreten ülkelerin sıçrama yapabildiklerini anlatan Naslı, şunları kaydetti:
“Bilişimde dünya devlerini yakalamayı, yüksek teknolojiyi üretir hale gelmeyi istiyorsak, elimizdeki imkanları seferber etmeliyiz. Genç ve dinamik nüfusumuz var. Gençlerimiz teknolojiyi takip etmekle yetinmemeli, onlara teknolojiyi üretme fırsatını vermeliyiz. Onlara, yazılım geliştirebilecekleri imkanları sağlamalıyız. Bunun için de işadamları, yüksek teknolojik üretim için yatırım yapmaya teşvik edilmeli. Güney Kore’yi örnek olarak alabiliriz. İleri teknoloji gerektiren ürünlerin üretimini, devletin ciddi destekleri sonucunda başladılar, başarılı da oldular. Bizim de örneğin çip üretecek bir firmaya milyar dolarlık teşvikler vermekten kaçınmamamız gerekir.”
Silikon Vadisi gibi dev projelerin birçok ülkenin rüyalarını süslediğini, bu alanda hükümetin Gebze’de attığı adımları takdirle karşıladıklarını ifade eden Naslı, “Kaliforniya’dakine benzer bir Silikon Vadisi’ni bugünden yarına oluşturalım gibi bir hayalin içinde değiliz. Ancak, ileri teknoloji ürünlerin ithaline milyarlarca dolar harcayıp, cari açık sorunu yaşayan bir ülke olarak da kalamayız. Cesur adımlar atmazsak, yarın çok geç kalmış oluruz. O nedenle Ankara’nın potansiyelinin yabana atılmayıp Silikon Vadisi için tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer büyük hayallerimiz olmazsa küçük yatırımları dahi hayata geçiremeyiz. Yasal altyapı sağlanır, teşvikler verilirse işadamlarımız cesur yatırımlardan kaçınmaz” diye konuştu.
RAKAMLARLA ALTYAPI
Ankara’da, 17 Ar-Ge merkezi, 6 teknoloji geliştirme bölgesi, ayrıca 11 OSB bulunduğuna işaret eden TÜGİAD Ankara Başkanı Türker Naslı, Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinin yüzde 12’lik bölümünün başkentte bulunduğunu vurguladı. Naslı, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve OSB sayısı açısından da Ankara’nın İstanbul’un önünde yer aldığının altını çizdi. Ankara’daki Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 789 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 10bineyakın kişinin istihdam edildiğini anlatan Naslı, buralardan yapılan ihracatın da 500 milyon dolara yaklaştığını belirtti.
Türker Naslı, Ankara’daki teknoparklarda yüzde 58’lik oranla ana faaliyet alanı olarak yazılım ve bilişim sektörünün öne çıktığını, yüzde 13 pay ile savunmanın, yüzde 11pay ile de elektronik sektörünün bunu takip ettiğini vurguladı.
OSB’lerde ise işyeri sayısının 12 bini aştığını, 187 bin kişilik istihdam sağlandığını söyleyen Naslı, “Ankara bu yapısıyla bir Silikon Vadisi’ne hazırdır. Ankara’nın başkent olarak hakettiği yeri alabilmesi ve ekonomi içinde de ağırlığını koruyabilmesi için bu proje bir an önce hayata geçirilmeli. Bunun için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Naslı, OSTİM Teknik Üniversitesi’nin kurulacak olmasının da Silikon Vadisi’nin alt yapısını güçlendireceğini sözlerine ekledi.