ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince deprem tatbikatı yapıldı.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde görev yaptığı dönemde yaşanan 1999 Marmara depreminde enkazdan kurtulan Karaelmas Ortaokulu Sivil Savunma Kulübü Rehber Eğitmeni Serdar Güneş'in girişimiyle okullarda başlatılan deprem tatbikatlarına Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde devam edildi.

Senaryo gereği, deprem alarmı verilmesinin ardından 480 öğrenci, öğretmenlerinin gözetiminde okulu bir dakika 33 saniyede boşaltarak güvenli bölgeye alındı. Binada mahsur kalan bir öğrenci, kurtarma ekiplerinin müdahalesiyle okulun üçüncü katından halatla tahliye edildi.

Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Bu arada, arama kurtarma köpeği "Afet", enkaz altındaki kişinin kurtarılmasını sağladı.

Öğretmen Güneş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Marmara depreminden kurtulduktan sonra bu tarz doğal afetler konusunda farkındalığın artmasına kendisini adadığını söyledi.

Deprem tatbikatlarının okullarda yaygınlaşması için girişimlerde bulunduğunu anlatan Güneş, "Tecrübelerimizi okullardaki öğretmen ve öğrencilerle paylaşmaya çalışıyoruz. Bugünkü tatbikatımızı başarıyla tamamladık. Önceki okullarımıza göre bugünkü bina daha yüksekti. Tatbikatımızı daha gerçekçi ve anlamlı oldu. Her an depreme hazır olmak için bu tip tatbikatların ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık" diye konuştu.

Okul müdürü Recep Ali Kanberoğlu da gerçeği aratmayan tatbikat gerçekleştirdiklerini, öğrencilerin önemli bir tecrübe edindiğini kaydetti.