Türkiye’nin en önemli jeotermal kaynaklarına sahip Aydın’da yıllardır özlemi çekilen jeotermal enerji, firmaların ve yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle tepkiye dönüşmeye başladı. Firmaların sıcak suyu, reenjekte zorunluluğu olmasına rağmen özel döşedikleri hatlarla dere yataklarına salarak çevre felaketine neden olduğunu öne süren çevreciler Germencik Tekin Köyü’nde yaptıkları eylem ve açıklama ile yetkilileri göreve davet edip jeotermal firmalarını da vicdanlı olmaya çağırdılar.
Germencik Tekin Köyü’nde bir grup köylü ile çeşitli çevre derneği yetkilileri jeotermal firmalarının çevreyi nasıl kirlettiğini göstermek için basın açıklaması yapıp olayı yerinde gösterdiler. Konuyu gerek Aydın Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ile ilgili ve yetkili tüm kurum-kuruluşlara iletmelerine rağmen sorunun bir türlü çözülmediğini belirten aynı zamanda Tekin Köyü sakinlerinden Germencik Çevre Kültür Derneği Yöneticilerinden Ali Erol bir süre zaman sonra bölgede tarım yapılamayacağını ileri sürdü.
Konuyu daha önce defalarca iktidar partisine ve milletvekillerine iletmelerine rağmen sorunlarına çözüm bulunmadığını belirten köylülerin çağrısı üzerine Tekin Köyü’ne giden CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci basın mensupları ile birlikte dereye özel olarak çekilen jeotermal deşarj hattını inceledi.
Tekin Köyü yakınlarında bulunan özel bir firmaya ait jeotermal santralinden yaklaşık 2-3 kilometre boyunca boru döşendiği ve borunun Magnesia Antik kenti yanındaki dereye iletildiği görüldü. Reenjekte edilmesi gereken jeotermal suyun bu şekilde dere yatağına boşaltıldığını belirten CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, “Aydın’da hızla jeotermal sahaları genişliyor. Biz kesinlikle yenilenebilir ve yerli enerjiye karşı değiliz. Ancak ÇED raporları birlikte biz bu kuyuların açılmasını istiyoruz. Gerekliliği ve kamu yararı mutlaka sorgulanmalı ama Aydın’da kamu yararı yok. Maalesef Aydında sadece işin ticari yönü düşünülüyor ve çevre kirletiliyor” dedi.
Köylülere destek vermek için köye gelen AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, çiftçinin hakkını kimsenin savunmadığını öne sürerek buna tepki olarak haklarını savunmayan oda, dernek ve kooperatiflerden çiftçilerin kayıtlarını sildirmesini bunlara alternatif çiftçinin hakkını savunan oda, dernek ve kooperatifler kurmalarını önerdi. Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Ergin ise Aydın’da jeotermal firmaların sadece kendi çıkarlarını düşündüğünü ileri sürerek Tekin Köyü’ndeki jeotermal sahasından dereye çekilen hattın bitiş noktasında yaptığı açıklamada “Jeotermal kuyulardan çıkarılan su buradan tahliye ediliyor. Bu kesinlikle yasak ve yanlış jeotermal su mutlaka reenjekte edilmelidir” dedi.