Yerel Tohum Derneği ekibi, doğal ürünlerin kullanımının yaygınlaşması ve gelecek nesillere aktarılması kapsamında Aliağa’daki öğrencilerle birlikte doğal tohum ekimi gerçekleştirdi.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’a (GDO) karşı mücadele kapsamında kurularak Türkiye’nin bazı illerinde yerel tohum ekimi çalışmaları yapan Yerel Tohum Derneği, Aliağa’da bulunan Barbaros Anadolu Lisesi ve Aliağa Ortaokulu ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmada öğrenciler ile birlikte yerel tohum ekimi gerçekleştirdi. İlk olarak Yerel Tohum Derneği adına Ziraat Mühendisi Zerrin Çelik, Barbaros Anadolu Lisesi öğrencilerine yerel tohumun önemini vurgulayan bir sunum yaptı. Sunumun ardından dernek temsilcileri, Aliağa Ortaokulu ve Barbaros Anadolu Lisesi’ne ait ortak okul bahçe alanında tohumların ve fidelerin ekim işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda öğrencilere bilgi verdi. Aliağa’nın çevre mahallelerinden temin edilen ve ekimi yapılan doğal tohumlar arasında, marul, fasulye, nohut, soğan, patates, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi ürünlerin yanı sıra çeşitli meyve, sebzeler de yer alıyor.
"AMACIMIZ, DOĞAL ÜRÜNLERİ GELECEK NESİLLERE ULAŞTIRABİLMEK"
Derneğin çalışma alanı ve amaçları doğrultusunda bilgi veren Yerel Tohum Derneği Başkanı Teoman Açıkbaş, "Yerel ve doğal tohumların yavaş yavaş kaybolmaya başlaması ile tohumları yeniden ekerek ülkemize kazandırma amaçlı faaliyetlerimizi sürdürmek adına Yerel Tohum Derneği’ni kurduk. Özellikle dağ köylerinde bulunan tohumlara yönelerek elimize geçen tohumları, çeşitli tesislere dağıtarak üretimini sağlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde kimyası bozulmuş ürünlere karşı doğal tohumlar üretilmesini sağlayarak mücadele veriyoruz. Asıl amacımız; doğal tarım dahilinde, yerel ve doğal tohumları gelecek nesillere tüm doğallığı ile aktarabilmek" dedi.