İzmir’in Foça ilçesinde, 15-22 Nisan 2015 Turizm Haftası etkinlikleri devam ediyor.
Foça ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri, Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapılan panelle devam etti. Bu yıl 39’uncusu düzenlenen ve Foça turizminin gelişmesi için yapılması gerekenler ile mevcut sorunların tartışıldığı panel, akademisyenlerle, esnaf ve işletmecileri bir araya getirdi.
Panelin açılışında konuşmasını ise, Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Avşar Kurgun yaptı. Kurgun, "Foça’nın turizmde hak ettiği yeri alması için çalışan tüm dernek, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum ve Turizm Haftası’nın genelde ülkemize, özelde de ilçemize bereketli günler getirmesini diliyorum" dedi.
Foça Tuder Başkanı Işıl Dirim Kavitaş ise, dernek olarak bu yıl ilk kez resmi paydaş kabul edilmelerinin sevincini yaşadıklarını belirtti. Kavitaş, "Antik İyonya’nın en önemli kentlerinden birisi olan Phokaia (Foça), maalesef Aliağa ağır sanayi bölgesinin kurulmasından itibaren kirlilikle baş başa kalmıştır. Denizi, balığı, yelkeni ve 4 bin yıllık tarihi ile bu kültür mirasını korumalıyız. Foça Kalesi, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne geçici olarak girdi. Kalıcı olarak kültür mirası listesinde yer alması gündemde ve paydaşlarımızla önemli çalışmalara imza atmamız umut verici gelişmeleri beraberinde getiriyor. Hayalimiz, 70’li yıllardaki gibi turistlerin faytonlarla dolaştığı, insanların denizine rahatça girdiği Foça’yı geri kazanmak" şeklinde konuştu.
"IŞIĞI BEN GÖRÜYORUM"
Foça’nın çok uzun medeniyetlerden bugüne kadarki kimliğini koruduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, ilçe hakkında bilgiler verdi. Demirağ, Foça’nın turizmine de vurgu yaparak, "Foça’nın turizm ilçesi olma kimliğini aslında yaratan buradaki yaşam tarzı. Turizm küreselleşen dünyada çok farklı boyutlar aldı. Ve bu anlamda yelpazelendirilme şekline geçti. Bu süreçte turizmin farklı bir boyuttan bakış açısı noktasına geldiğini ve Foça’mızda da çok sevindirici durumla karşı karşıya geldiğini her geçen sene görüyoruz. İzmir’i de işin içine kattığımızda Ege Bölgesinin en önemli turizm bölgesi yapma hedefini ve ışığını ben görüyorum. Başta bizler olmak üzere panellerimizden çıkan sonuçları çok iyi şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ve gelecek nesillere Foça’yı çok iyi bir şekilde teslim etmeliyiz. 2013 yılında UNESCO Geçici Miras Listesine girmesi bir çok farklı paydaşın aktif bir şekilde Foça’nın değerini ön plana çıkardığını göstermektedir. Bunun içindir ki bizlere de çok büyük görevler düşüyor. Bu anlamda 2015 yılı turizm sezonunun tüm Foçalılara ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor ve güzel bir sezon geçirmemizi diliyorum" diye aktardı.
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezindeki panelde Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge de bir konuşma yaptı. Ulugölge, "İzmir son 50 yılın en sert kışını geçirdi. Foça da bundan etkilendi ancak havaların düzelmesiyle beraber Foça turizminin ve turizmcisinin yüzü gülecek” dedi. Kaymakam Niyazi Ulugölge, “2014 yılının ilçemiz için oldukça verimli ve faydalı geçtiğini düşünüyorum. Öncelikle Foça Kalesi UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girdi. Ardından Foça’nın özellikle kadınlarımızın el emeği göz nuru Yeryüzü Pazarımız dünya birincisi oldu. Bunlar hep sevindirici ve Foça’nın marka değerine marka katan çalışmalar" dedi.
Konuşmaların ardından panelin ilk oturumun başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Mali Koordinatörü ve Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Alp Timur yaptı. “Foça Turizm’i ve Çevre” başlıklı ilk oturumda, Avukat İlker Ünsever, Özel Çevre Koruma Şube Müdürlüğü’nden emekli Ayşe Sezer Göktan, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Oteller Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve Markalaşma Uzmanı Muhterem İlgüner panelist olarak yer aldı.