BARTIN (AA) - TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, "2019 yılında 81 milyon 321 bin 569 kişiyle Almanya'nın nüfusunu geçeceğiz" dedi. 

Bartın Üniversitesi'nde düzenlenen "Hayatın İçinde İstatistik" konulu panelde konuşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, yeni yapılan hemen her yapının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne (ADNKS) kayıt edildiğini belirterek, binalardaki her bireyin de adresle ilişkilendirildiğini vurguladı.

ADNKS'de kaydı olmayanların, kamu kurumlarında ve bankalarda işlem yapamadığını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"ADNKS’ye kaydı olmayanlar, sosyal yardımlaşma vakfından yardım alamamakta ve aile hekimlerine gidememektedirler. Özel hastaneden faydalanamadıkları gibi pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı alma gibi işlemlerini de gerçekleştirememektedirler. Aynı zamanda ADNKS’ye kaydı olmayanlar seçim zamanı oy da kullanamazlar. Sistem bize nüfus artış oranı hakkında da bilgi vermektedir. Bu kapsamda, Türkiye’nin nüfusu tahminlere göre 2050 yılında en yüksek seviyede olacak. 2050 yılında 93 milyon 475 bin 575 kişilik nüfusa sahip olacağız. 2019 yılında 81 milyon 321 bin 569 kişiyle Almanya'nın nüfusunu geçeceğiz. 2050 yılından sonra ise nüfus artışımız bitecek ve nüfus azalma eğilimine girecektir."

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da istatistiğin hayatın her alanında insanlar için önemli olduğunu kaydederek, istatistiklerle elde edilen verilerin, hayatı yeniden düzenlemeye yardımcı olduğunu aktardı.