Psikiyatrist Rıdvan Üney, tatil yapmanın mutluluklarını anlattı.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Yrd.Doç.Dr. Psikiyatrist Rıdvan Üney, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde tatil, “Kanun gereğince çalışmaya ara verileceği belirtilen süre, dinlenme, eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre” olarak tanımlandığını ifade ederek, “Yani tatiller çalışma dönemleri değildirler. Akıllı cep telefonlarının ortaya çıkışı, tablet bilgisayarların kullanımında artış, diz üstü bilgisayarların her yere taşınacak kadar hafif malzemelerden yapılması ve her ortamda internete kolay ulaşım bizlere çeşitli avantaj ve dezavantajlar getirdi.Bu teknolojik aletlerin yardımıyla; kalacağımız otel, yol bilgisi, sabah kahvaltısı için gidilecek mekân, akşam yemeğinde gidilecek restoran, eğlence mekânları, tercih edilen beachler, akıllı telefonlara dokunarak kolaylıkla erişilebilecek bir duruma geldi. Bu bir avantaj olmaktadır” dedi.

Ancak; aynı teknolojik aletler; tatilleri de bir iş ortamına çevirmeye başladığını kaydeden Psikiyatrist Rıdvan Üney, günümüzün çalışma koşullarındaki farklılık, tatilinde anlamını değiştirmeye başlamış olduğunu belirtti.

Psikiyatrist Rıdvan Üney, tatil yapmanın faydalarını ise şöyle sıraladı; “Stresten uzaklaştırır Monotonluktan kurtarır. Dışarı çıkartır. Sosyal aktiviteleri artırır. Farklı yemekler ve içecekler tatmamız için bir fırsat oluşturur. Yeni insanlarla tanışmamıza olanak sağlar. Yeni tecrübeler yaşamamızı sağlar. İç dünyamızı zenginleştirir. Eğlenme fırsatı oluşturur. Beynimiz için bir detoks fırsatı oluşturur. İşyerindeki yoğunluktan ve sorunlardan uzaklaştırır. Çalışma dönemi için dayanıklılığımızı artırır. Dinlenmeye katkısı olur. Kitap okumak, film seyretmek için fırsat sunar. Ancak günümüzde tatilde bile işle ilgili maillere telefonlara cevap vermek, tatilde rapor hazırlamak, işle ilgili çalışmalar yapmak bütün bu tatilin faydalarından yeterince yararlanamamayı getirir. Günümüzdeki moda terimle evden çalışma yerine tatilden çalışma şekli oluşur. Bu da kişinin yeterince dinlenememesine ve tatilden umulan faydanın sağlanamamasına neden olur. Bu nedenle çalışanların tatile çıkmadan önce tatilde çalışmama konusunda hem işyeriyle anlaşması, hem de bu verdiği söze kendisinin de uyması gerekir. Bununla birlikte tatilde işten gelen telefonların cevaplanmaması ve maillere cevap verilmemesi önemlidir. Ancak bu şekilde yukarıda yazdığımız tatilin getirdiği yararlardan faydalanabilecektir.”