MANİSA (İHA) – Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 4 adet baraj gölünde su ürünleri ve av stoklarını fazlalaştırmak, baraj gölleri etrafında yaşayan kooperatif üyelerinin gelir düzeylerini arttırmak ve hızlı denetimleri etkinleştirmek için alınan 4 adet deniz motoru, 3 adet göl kontrol teknesi ve bunları taşıyacak olan 3 adet römorkör törenle Salihli’ye bağlı Tekelioğlu Mahallesi’nde düzenlenen törenle Gölmarmara Gölü’ne indirildi.
90 bin liraya mal olan teknelerin göle indirim törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, Salihli Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Akarsu, Salihli Emniyet Müdürü Mehmet Taşcı, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü Hasan Çebi, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Rıza Gülmez ile kooperatif üyeleri ve Tekelioğlu Mahallesi sakinleri katıldı.
Törende konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi “Beş takım su ürünleri kontrol teknesinden 1 tanesi İl Müdürlüğümüz bünyesinde, diğerleri ile Gölmarmara, Salihli, Köprübaşı ve Soma ilçelerine tahsis edilecektir. Bu sayede en çok problem yaşanan Gölmarmara Gölü ve Demirköprü Barajı’nda aynı anda 3 adet kontrol teknesi görev yapma imkânı bulacaktır. Gölmarmara Gölü, 68 km2 yüzey alanına sahip Türkiye’nin en verimli göllerindendir. Gölde ruhsatlı 88 balıkçı teknesi, 120 balık avcısı yıllık 90 tonun üzerinde Sazan Balığı, 5 ton Sudak ve 10 ton havuz balığı avlamaktadır” dedi. Çebi, Çakabey adlı teknenin Manisa Merkez, Barbaros adlı teknenin Gölmarmara, Lidya adlı teknenin Salihli, Saruca Paşa adlı teknenin Köprübaşı ve Gediz 1 adlı teknenin Soma sınırları içerisinde faaliyet göstereceğini söyledi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, “Artık dünyanın geldiği aşamada göllerimiz çok önemli. Gıda ve içme suyunun tedariki çok daha ön planda. Önceden petrol, yer altı zenginlikleri önemliydi, artık öyle bir aşamaya geldik ki gıda ve su stratejik bir konuma sahip. Tekelioğlu Mahallesi’nde organik tarım yapılıyor. Bu çok önemli. Burada üretici organik tarımda artık ileri aşamalara geçmiş. Bugün sulak alanlara motorları indireceğiz. Derdimiz gölde de barajda da kullara uyulmasını sağlamak. Kurallara uyulmadığında balığı tamamen yok ediyoruz. Demirköprü Barajı’nda yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, barajın 10 metre altındaki suda artık balıkların yaşama şansı yok. Yani kirlilikte en büyük tehlikelerden birisi haline gelmiş bulunmaktadır” diye konuştu.
Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu da “Bugün doğal dengenin ve sulak alanların korunması açısından önemli bir gün. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz su ürünleri avlanmasını kontrol etmek amacıyla 3 adet tekne satın aldı ve bu tekneler bugün hizmete giriyor. Bu kontrol tekneleri doğal ve ekolojik dengelerin korunmasında önemli bir görev üstleneceklerdir. Bu tekneler sayesinde daha iyi bir denetim mekanizmasına kavuşulacaktır. Bu göl çok önemli sulak alanlarımızdan birisi. Sadece ilçemizin değil, Manisa’nın ve Türkiye’nin de önemli sulak alanlarından birisi. Bu açıdan gölün doğal dengesinin korunması açısından hepimize önemli görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından S.S Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi önünde bulunan tekneler, törenle göle indirildi.
Öte yandan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ile Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü Hasan Çebi ve gazeteciler, yeni teknelere binerek gölde kısa bir süre gezinti yaptı.