Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, 1 Kasım seçimlerine yönelik, "Kim ne yaparsa yapsın seçim olacak" dedi. Topçu, Ankara'da bombalı saldırıyla ilgili ise "Arkası önü, devlet ve ilgililer en ince detayına kadar bulup çıkaracaktır. İşte güvenlik eksiklikleri, istihbarat eksiklileri vesaire bunlar konuşulacak zaman değildir. Bunlar herkesin her şeyin huzurunda konuşulacak işler de değildir. Neticede en süper ülke, güvenlikte en zirve olan ülkelerde de bu tip saldırıları görüyoruz. Biz şimdi acımızı sarmalıyız" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, İzmir'de Valilik, Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Atütürk Müzesi'ni ziyaret etti. Topçu, ilk durağı olan Vali Mustafa Toprak'ı ziyaretinde Bakanlığı'yla ilgili konular ve terör olaylarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Devlette bir gün de bir yılın da aynı olduğunu devamlılığın esas olduğuna dikkat çeken Topçu, "Bu düşünceyle görev yapmaya çalışıyorum. İzmir ülkemizin ve dünyanın incisidir. Buradaki kültür varlıklarımız bizi potansiyelimiz, bugüne kadar bakanlıkta görev yapmışlar görevliler tarafında önemli bir noktaya gelmiştir. Ama yeterli değildir. Biz inşallah burada bulunduğumuz süre içinde bir adım öteye taşımak gayreti içindeyiz. İzmir'i turizmde ve kültür varlıklarında dünyanın küresel alıcısı bol olan küresel marka olacak bir noktaya gelmesi için çaba sarfedeceğiz" dedi.
Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini belirten, şehitlere rahmet gazilere şifa dileyen Bakan Topçu, "Dün Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar, Anafartalar'da bizim karşımızda olanlar bugün de bir başka maşa ile karşımızdadır. Türkiye Türk, Kürt, Çerkez, Lazıyla her kim kendini nasıl ifade ediyorsa edecek ama birlik beraberlik içinde olacağız. Biz hepimiz ay yıldızlı al bayrağı taşımaya kararlı büyük Türk milletiyiz. Onun için Kürt kardeşlerimiz bu noktada dün dedeleri neyi yaptıysa Türkmen kardeşlerimiz dün dedeleri ne yaptıysa bu yedi düvel karşısında bugün de aynı şeyi yapacaklardır. Bu asla Kürt Türkmen savaşı değildir. Sosyal hakikatımızdır. 5 milyona yakın hane birbirinden kız alıp kız vermiştir. Kan kana karışmıştır. 1000 yıllık medeniyet kazanında beraber pişmiş ve kaynaşmışız" dedi.
Ankara'da patlatılan bombanın yeni bir durum olmadığını daha evvel Başbağlar, Sivas, Çorum, Maraş gibi denemelerle, Anafartalar çarşısı önünde alçakça ve haince tezgahlar kurulduğunu belirten Topçu, Türk milletinin bunları aşacağını söyledi. Topçu, "Arkası önü, devlet ve ilgililer en ince detayına kadar bulup çıkaracaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Malumunuz bu tip terör hadiseleri ülkelerin birbiriyle ilgili hesapları noktasında bir köprü olarak kullanılıyor. Sadece bizim başımıza da gelmiyor. İşte güvenlik eksiklikleri, istihbarat eksiklileri vesaire bunlar konuşulacak zaman değildir. Bunlar herkesin her şeyin huzurunda konuşulacak işler de değildir. Neticede en süper ülke, güvenlikte en zirve olan ülkelerde de bu tip saldırıları görüyoruz. ABD bir 11 Eylül yaşadı. İngiltere, AB ülkelerinde de bunu görüyoruz. Biz şimdi acımızı sarmalayız. Orada yüreğimiz parçalandı. Bu yüreğimizin parçalayanların arkasında kalanlara bakmalıyız. Yaralarını sarmalıyız. Ama tüm dünya şunu bilsin ki kim ne yaparsa yapsın bu milletin ilahi bir kaderi var. Bu kadar önce bu coğrafya, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika'ya velhasıl tüm dünya barışı, huzuru, refahı getirecek ilahi bir kader olarak görevlendirilmiş bir milletiz. Geçmişte bu yaşandı.Tüm dünyaya sesleniyorum. Dünyada küresel barış, huzur, adalet, refah istiyorsanız dün olduğu gibi mecburi parteneriniz ay yıldızlı al bayrak olmalıdır. Etnik veya mezhebi kışkırtmalar üzerinden terör örgütleri üzerinden bu topraklarda barış, huzur adalet sağlayamazsınız. Bu coğrafyaya Türkiyesiz giremezsiniz. Terör tüm dünya ve masum insanlar için tehlikedir. Elde tutulan maşaya benzer, bir gün gelir eli yakar" dedi.
KİM NE YAPARSA YAPSIN SEÇİM OLACAK
Bakan Topçu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı ziyarette Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından karşılandı. Belediye girişindeki Atatürk balmumu heykeli önünde fotoğraf çektiren Bakan Topçu'ya Başkan Kocaoğlu, ziyaretten dolayı teşekkür etti. Bakan Topçu, “Sayın Başkan İzmir’e yakışır bir kibarlık ve nezaket içinde bizi karşıladı. Kendisine bu inceliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Belediye başkanları bir partiden ve düşünceden aday olurlar, ancak hizmet zamanı geldiğinde rozetlerini çıkarırlar. Türkiye’nin ve dünyanın incisi olan küresel bir marka olmaya en yakın aday İzmir için Belediye ve Bakanlık olarak el ele neler yapabileceğimizi istişare edeceğiz" dedi. 1 Kasım erken genel seçimleriyle ilgili konuşan Bakan Topçu "Kim ne yaparsa yapsın bu seçimler olacak. Seçimleri varetmek ve devletin işlerini sürdürmek için varolan bir hükümet var" dedi. Topçu daha sonra İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'yı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüleziz Ediz'i de makamında ziyaret etti.
KUZU OTLATMAKTAN GELMEDİK Kİ
Atatürk Müzesi'ni gezen ve incelemelerde bulunan Bakan Topçu burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Atatürk Müzesi'nden kaybolan tarihi halının akibeti ve restorasyon bekleyen Petarson Köşkü'yle ilgili sorulara Bakan Topçu, kültür varlıklarının siyasete alet edilmemesi gerektiği yönünde yanıt verdi. Topçu "Soruşturması var. Merak etmeyin devletin malını kimse bir yere alamaz. Siyaseti siyasetin içinde yapmak lazım. Kala kala kültür varlıkları üzerinden mi siyaset kaldı? Bunlar doğru değil" dedi. Siyasetin doğası dışına çıkartılmaması gerektiğini belirten Topçu, "Bakanlık çok derin geçmişi olan bir kurum. Etkin ve yetkin bürokratlar var. Siyasi karar eksiklikleri varsa teftiş kurulları var. Biz de kuzu otlatmaktan gelmedik ki buralara. Bunun üzerinden bir şey yapmak doğru değil. Hükümetin bağımsız bakanıyım. Devlete olan hizmetimi yapıyorum. Eksiklikler, aksilikler varsa tespit ediyorum, yapılanları kontrol ediyorum. Yetki ve görevim dahilinde hizmeti eksiksiz yapıyorum. Bunun üzerinden siyaset yapanlar benim 1,5 ayda sarfettiğim mesaiyi hayat boyu sarfetmemişlerdir. Çalışıyoruz. Bunun üzerinden 'şu olmuş bu olmuş' kalkıp siyaset yapmayı tavsiye etmiyorum. Tavsiyem siyaseten daha pozitif olsunlar. Yol gösterici, sorumlu olsunlar. Kültür varlıkları üzerinde siyaset üretmesinler" dedi.

FOTOĞRAFLI