Torbalı Ticaret Odası (TTO)’nın ev sahipliğinde inşaat sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, fiyat ve arsa paylarındaki rekabetin yerine ‘kalitede rekabet’ kararı alındı.
İnşaat sektörünün önemli merkezlerinden biri olan Torbalı ilçesindeki Ayrancılar’da, konutta yaşanan kalite sorununa Torbalı Ticaret Odası son verdi. Bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 60 müteahhitti ilk kez bir araya getirenTorbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, inşaat sektöründe yaşanan sorunu çözmek adına ilk adımı attı. Hem inşaat kalitesini üst seviyeye çekmek, hem de fiyatları piyasa şatlarına dönüştürmek istediklerini dile getiren Olgun, "Bir zamanlar İzmir’de şirin kasaba olarak bilinen Ayrancılar şimdilerde ucuz konutun adresi haline geldi. Bu anlayışı değiştirmeliyiz. Bunu da kendi aramızda husumete dönüşen sıkıntıları gidererek gerçekleştirebiliriz" dedi. TTO Meclis Başkanı Erkan Aksoy ile oda yöneticilerinin de hazır bulunduğu ve dört saat süren toplantının ardından, bundan sonraki dönemde kaliteli dairelerin inşa edilmesi için çeşitli kriterlerde mutabakata varıldı.
Büyük bir yapılaşmanın olduğu bölgede yaşanan arsa payları, imar durumu, kat ittifakı ve inşaat kalitesi gibi birçok sorun gündeme geldi. İzmir’in en ucuz dairelerinin Ayrancılar’da yer aldığını ifade eden Başkan Olgun, 50-60 bin TL’ye ev satıldığını kaydetti. Olgun, "Nasıl ki, beton zammına karşı tüm müteahhitler olarak bir araya geldik ve oy birliğiyle tavrımızı ortaya koyduk.Hemen fiyatlar geri çekildi. Emin olun beton fiyatları daha da düşecektir. İlçemizde yeni bir beton santrali daha açılıyor. Çimento baronlarının ruhuna Fatiha okuyacağız. Beton zammında nasıl el ele verdiysek, bu sorunları da el birliğiyle çözeceğiz. Fiyat ve arsa paylarında değil kalitede yarışın" dedi.
"HERKES AYRANCILAR’I UCUZ KONUT ŞEHRİ OLARAK GÖRÜYOR"
Bazı müteahhitlerin yüzde 50 arsa payı karşılığında yer aldığını ve bu oran ile kar edilemeyeceğini dile getiren Abdulvahap Olgun, şöyle devam etti:
"Öncelikle emeğinize yazık. Ayrancılar’da zaten yüksek kat ittifakı yok. Öyle büyük siteler yapma imkanı da neredeyse bulunmuyor. Bir arsanın değeri neyse o yönde teklif verilmeli. Sırf o arsayı almak için çok üstünde bir değerde para verilmemeli. Kar olmazsa, nam olur mantığı ile iş yapmak doğru değil. Kendi aranızda yaşanan sorunlar husumete dönüşmüş durumda. Bu durum sadece arsa sahibine yarıyor. Hep kendinizden taviz veriyorsunuz. Önce arsa paylarını ardından da fiyatlarınızı düzenlerseniz, kalite kendiliğinden gelecektir. Evler hep iç içe girmiş durumda, kalitenin gelmesi şart. Ayrancılar’ı ayakta tutan inşaat sektörüdür. Maliyetler ortada, ucuza ev aldım diye sevinen tüketici evine taşındığında bir o kadar daha masraf etmek zorunda kalıyor. Halkın aleyhine olacak hiçbir şey yapmayız. Gelin bir olalım, beraber olalım ve kaliteyi yukarı çekelim. İzmir’de herkes Ayrancılar’ı ucuz konut şehri olarak görüyor. Ucuz konutlar nedeniyle bölgede gelir düzeyi düşük bir yoğunluk oluşur. Ama yapılacak lüks daireler en az 200-300 bin liraya satılırsa, gelir düzeyi yüksek aileler de Ayrancılar’ı tercih eder."