Yargıtay kararının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çağrı Heyeti'nin tarih açıklamasını beklemeden kendi kongre tarihini açıklayarak, '10 Temmuz' dedi. Bahçeli, parti tüzüğünün 63. maddesine dayanarak 'genel başkanlık seçimli olağanüstü kurultay kararı' aldı. Ancak muhalifler, MHP Genel Merkezi'nin aldığı kurultay tarihinin geçerli olmadığını, Çağrı Heyeti'nin alacağı kongre tarihinin geçerli olacağını belirtiyor. Bu arada Yargıtay'ın vereceği onama kararını göz önünde bulunduran Bahçeli'nin, karardan çok önce Ankara Arena Spor Salonu'nu kiraladığı öğrenildi. Kongre tarihini 10 Temmuz olarak açıklayan yönetimin, bu süre içerisinde muhalifleri tedbirli ihraç istemi ile disipline sevk edeceği belirtiliyor. Muhalifler kurultaydan önce tedbirli ihraç istemi ile disipline sevk edilirse delegelikleri askıya alınacak ve kurultayda Bahçeli'ye rakip olamayacak.

SAKLAYACAK BİR ŞEY KALMADI

MHP Lideri Bahçeli, arapsaçına dönen kurultay süreci ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. MHP'ye sistematik, sonuca odaklı ve intikam esaslı saldırı ve taarruz kurgulayanların 1 Kasım 2015 tarihinden itibaren anında devreye girdiğini belirten Bahçeli, “Elbette Milliyetçi Hareket Partisi her şeyi görmekte, niyet sahiplerinin hedef ve siyasi kaynaklarını tüm yönleriyle bilmektedir. Artık saklayacak, gizleyecek, öteleyecek bir şey kalmamıştır. Tartışmaları bıçak gibi kesmek şart olmuştur” dedi.

BIÇAK GİBİ KESMEK ŞART OLDU

Partinin daha fazla yıpratılmasını istemediğini belirten Bahçeli, “Bu itibarla MHP Genel Başkanı olarak, Parti Tüzüğümüzün şahsıma tanıdığı yetki çerçevesinde seçimli Olağanüstü Büyük Kurultayı toplama kararı aldığımı tekraren belirtmek, üstlendiğim görevin bir parçasıdır. Bu kapsamda partimiz, 10 Temmuz 2016 Pazar günü Ankara Arena Spor Salonu'nda seçimli Olağanüstü Büyük Kurultayı millet ve tarih huzurunda yapacaktır” ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca şunları yazdı:

ŞAHSIMLA YARIŞACAKLAR

“Seçimli Olağanüstü Büyük Kurultay'da isteyen, dileyen ve şartlara haiz olan herkes, genel başkanlığa, Merkez Yönetim Kurulu veya Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine aday olabileceklerdir. Demokrasinin kural ve mekanizmaları tümüyle çalıştırılacak, emanetin asıl sahibi Milliyetçi-Ülkücü irade kararını verecek, gereğini yapacaktır. Şunun özellikle bilinmesini isterim ki kim ya da kimler, genel başkanlığa aday olacaksa şahsımla yarışacaktır. Daha önce de ifade ettiğim üzere, asıl mücadele bundan sonra başlayacak, MHP çok yakında gireceği demokratik sınavdan güçlenerek, arınarak, kamburlarından kurtularak çıkacak ve kutlu yoluna emin adımlarla devam edecektir.”

Kayyum tarihi farklı olacak mı

Yargıtay'ın 'kurultay' kararıyla MHP'de kongre düğümü çözüldü ancak Bahçeli'nin kongre tarihi açıklaması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Muhalifler 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı Çağrı Heyeti'nin (kayyum) kurultay tarihini belirlemesi gerektiğini vurgularken, Genel Merkez ise kendi tarihlerinin geçerli olacağını söylüyor. Hukukçularla değerlendirme yapan Çağrı Heyeti, bu konuda bir rapor istedi. Hazırlanacak rapor sonrası Çağrı Heyeti'nin bu hafta içinde kurultay tarihini açıklayacağı belirtiliyor.

ARAPSAÇINA DÖNDÜ

1 Kasım seçimlerinde 2 milyon oy ve 40 milletvekili kaybeden MHP'de muhalifler Sinan Oğan, Koray Aydın, Meral Akşener ve Ümit Özdağ genel başkanlığa adaylıklarını açıklamıştı. Tüzük kurultayı için 15 Ocak'ta 548 imza toplayan muhaliflerin talebi MHP yönetimince reddedilmiş ve süreç mahkemeye taşınmıştı. Daha sonra 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 'Çağrı Heyeti'ne olağanüstü kongre toplamaları için vize vermiş, ancak kararın yürütmesi Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nce durdurulmuş ve muhalifler 15 Mayıs'ta kongreyi toplayamamıştı.

Disipline doğru

Muhaliflerden Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ'ın tedbirli ihraç istemi ile disipline sevk edilmesi gündemde. Devlet Bahçeli'nin Koray Aydın hakkındaki ılımlı tavrı nedeni ile disiplin süreci başlatılmayacağı iddia ediliyor. Bu durumda, 3 aday disipline sevk edilirse delgelikleri de askıya alınıyor ve olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olamıyor.

Tüzük aynı gün değişebilir

Genel Başkan'a inisiyatif veren MHP Tüzüğü'nün 63. maddesinde 'olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçimi yapılamaz' ifadesi de yeralıyor. MHP kaynakları, tüzük değişikliği yapılması için “Seçimli kurultay için sorun olacaksa tüzük tadilatı aynı gün yapılabilir. Kurultay gündemine bir madde eklenerek 63. maddenin 4. fıkrası değiştirilebilir” diyor. Böylece olağanüstü kurultayda ilk olarak tüzük değişikliği adımı atılacak. Ardından genel başkan ve yetkili organların seçimi gerçekleştirilecek. (YENİ ŞAFAK)