‘Dondurmam Gaymak’ ve ‘Entelköy Efeköye Karşı’ filmlerindeki başarısı ile dikkat çeken Muğlalı sinema yönetmeni Yüksel Aksu tarafından Ula ilçesinde açılan Sinema Atölyesi ve Yaratıcı Drama kurslarının ilk dersi yapıldı. Kursa katılan yaklaşık 100 kursiyere ilk dersi usta yönetmen Şerif Gören verdi.
Muğlalı yönetmen Aksu, Ula Kaymakamlığı himayesinde, Ula Esnaf Odası ve Ula Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü yürütücülüğünde Belediye, Dokuz Eylül ve Yaşar Üniversiteleri desteği ile Film Yönetmenleri Derneği, Senaryo ve Yazarları Derneği, Oyuncular Sendikası, Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nin katkıları ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları sertifikalı kursları başladı.
“KENDİ ÇEKTİĞİM FİLMDE AĞLAMAM”
Ula Nail Çakırhan Salonunda başlayan kursların ilk dersinde kursa katılan çocukların aileleri de katıldı. İlk dersi vermek için Ula’ya gelen Türk Sinemasının usta yönetmeni Şerif Gören, hem deneyimlerini anlattı, hem de sinema teknikleri konusunda bilgiler verdi. İzleyicilerden gelen soruları cevaplandıran usta yönetmen Gören, “Kendi çektiğim filmleri bir izleyici gibi izlemem. Kendi çektiğim filmlerde ağlamam. Biz zaten insanları ağlatmak için film çekiyoruz. O sahnede ağlanacağını bildiğim için ağlamam. O sahne zaten insanların ağlaması için çekiyoruz. Şener Şen’in başrollerini oynadığı ‘Amerikalı’ filminde seyircinin bizim beklemediğimiz bir anda gülmeye başladığını gördüm. Şener o sahnede helikoptere tuttu. Düştü düşecek gibi, seyirci başladı gülmeye. Biraz dozu fazla kaçmış galiba, bir de sonuçta Şener Şen olunca güldüler. Ama Kadir İnanır ile çekseydik gülmezlerdi” dedi.
“KATILIM İYİ”
Sinema Atölyesi ve Yaratıcı Drama kurslarına katılımın yüksek olduğunu belirten Muğlalı yönetmen Yüksel Aksu, “Başvuran herkesi almadık. Elemeler yaptık. İlk etapta 100’e yakın öğrencimiz var. İlk dersimizi de dünya ve Türk sinemasının duayeni Şerif Gören ile yaptık. Dersimiz hem söyleşi, hem soru cevap şeklinde geçti. Muğla’nın hemen hemen tüm ilçelerinden ve komşu ilimiz Aydın’dan dar tutmamıza rağmen katılım oldu. Gençlerimiz okey oynamak, alkolle zaman geçirmek, uyuşturucuya bulaşmak yerine gelsinler sanat ile, kültür ile sinema ile uğraşsınlar ve toplumsallaşsınlar, kısa film çeksinler istedim. Zaten kültür seviyesi yüksek olan ilimize ben de bir sanatçı olarak katkı sağlamak istedim. Bu kurs süreci 2,5 aylık bir süreç. Kursa katılanlara asgari bir sinema nasıl çekilir, kendileri çekmek isterse o teknik donanım ve bilgiyi aktaracağız. Çok iddialı konuşmak istemem ama 4 senelik Güzel Sanatlar, Sinema-TV eğitimine yakın eğitim vermeyi düşünüyoruz. Eğitim verecek Profesör ve Doçent hocalarımız var. Sektörün çok deneyimli usta yönetmenleri ve oyuncuları gelecek. Biz de teknik dersler vereceğiz” dedi.
ÖNEMLİ İSİMLER GELECEK
Sinema Atölyesinde, Aytaç Arman, Talat Bulut, Süleyman Turan, Meltem Cumbul, Nejat İşler, Nurgül Yeşilçay gibi sanatçılarla, Üniversitelerden de Prof. Dr. Ertan Yılmaz, Prof. Dr. Şefik Güngör, Elif Dağdeviren ve Aydın Bulut gibi sektörün değerli temsilcileri katılarak ders verecek.