ESKİŞEHİR Barosu Başkanı Rıza Öztekin, bazı kişilerin adliyeye girerken avukatların aranması konusuyla ilgili olarak alışveriş merkezlerini (AVM) örnek gösterdiğini söyleyerek "Adliyeler birer AVM veya ticaret merkezi değildir. Adliyenin gerçek işlevi adalet dağıtılmasıdır. Avukatta bu sürecin bir parçasıdır" dedi.
Avukatlar Günü nedeniyle Eskişehir'de avukatlar Adalet Sarayı önündeki Atatürk anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmaya yapan Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, Çağlayan Adliyesi'nde savcı Mehmet Selim Kiraz'ın teröristler tarafından şehit edilmesinin başarılı bir operasyon olarak değerlendirilmesini eleştirerek şunları söyledi:
"Bir terör eylemine kurban giden savcımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Başarılı bir operasyon olduğu belirtiliyor. Böyle bir başarılı operasyon sizler gördünüz mü? Hiç böyle başarılı bir operasyon görmedik. Bence operasyon son derece başarısızdır, becerememişlerdir. Keşke ikna edilselerdi, keşke eylem gerçekleşmeseydi. Bu tür eylemler kimlere artı yazarsa eylemin arkasında da onlar vardır diye düşünüyorum. İbre kimin yönüne doğru dönecek, kime artı yazacak bakacağız. Gerçekler ortaya çıkacaktır."
Baro Başkanı Rıza Öztekin, Çağlayan Adliyesi'nde savcının öldürülmesi olayında faturanın avukatlara çıkarılmasını kabul etmediklerini söyledi. Öztekin, "Bu üzücü olayda fatura avukatlara çıkartıldı. Faturanın avukatlara çıkartılmasını kabul etmiyoruz. Bu acı olayda bedel ödemek istemiyoruz. Çünkü sorumlusu biz değiliz. Dünyanın en büyük adliyesini yaptığınızı söylüyorsunuz, sahte kimlikle girdiği söyleniyor. 20 liraya satılan avukatlık cübbesi ile girdiği söyleniyor. Bu savcı, yargıç cübbesi de olabilirdi. O zaman yargıçlarla ilgili düzenleme mi yapacaktınız. O cüppeler her tarafta satılıyor. Cüppe alıp girebilirsiniz, silah nasıl girdi oraya?"dedi.
Adalet saraylarının avukatların çalışma yerleri olduğunu belirten Rıza Öztekin, bazı kişilerin Adalet Saraylarını AVM'ye benzetmelerini de eleştirdi. Öztekin şöyle konuştu: 
"Bazıları AVM'ye girişlerde arandığımızı söylüyor. Ne alakası var AVM ile adalet saraylarının? AVM'ye istesek girmeyiz. Ama burası bizim evimiz. Girmezsek halkın hakkını nasıl savunacağız? Bunu niye örnek veriyorlar. Çünkü adalet saraylarını da biraz AVM'ye dönüştürdüler. Adliyeler birer AVM veya ticaret merkezi değildir. Adliyenin gerçek işlevi adalet dağıtılmasıdır. Avukat da bu sürecin bir parçasıdır."

FOTOĞRAFLI