Kalp Haftası nedeniyle kalp sağlığına ilişkin açıklamalarda bulunan Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzman Dr. Nuri Cömert, sınav stresi yaşayan çocukların kalbinin 10 yıl daha yaşlı olduğunu ve doğal yollarla menopozu geciktirilen kadınların kalp krizine yakalanma riskinin azaldığını söyledi. Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Op. Dr. Tamer Bakalım ise doğal olmayan yöntemlerle geciktirilen menopozun kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini arttırdığını kaydetti.
Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım ve Kardiyoloji Bölümü Uzman Dr. Nuri Cömert, 12-19 Nisan Kalp Haftası nedeniyle Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kalp damar hastalıkları ve kalp hastalıklarını tetikleyen risk faktörleri ile ilgili bilgiler aktarılırken, Uzman Dr. Nuri Cömert, kalp yaşının önemli olduğunu belirtti. Dr. Bakalım, kalp yaşı ile takvim yaşının beslenme, sigara kullanımı ve stres faktörlerine bağlı olarak değişebileceğini söyledi.
ÖLÜMLERİN ÜÇTE BİRİNDEN SORUMLU
Türkiye’deki ölümlerin üçte birinin kalp damar hastalıklarından kaynaklandığını ifade eden Dr. Cömert, "Kalbiniz sizden daha yaşlı ya da aynı yaşta mısınız? Bunu sormamız lazım. Kalp damar hastalıkları ülkemizdeki ölümlerin üçte birinden sorumlu. Bu ölüm oranları kadın erkek eşit şekilde. Takvim yaşı ile kalp yaşınız aynı olamaz. Bu yaşı basit bir takım testlerle ölçebiliriz. 37 yaşında sigara kullanan bayan kolesterolü hafif yüksek biri için kalp yaşını 47 olarak ölçebiliriz. 10 yıllık fark tamamen sigara ve stresten kaynaklanıyor. Bir takım uyarılarda bulunuyoruz ama kimse neden bunları dinlemiyor. Sağlık yetkilileri bu yöntemleri anlaşılabilir bir dilde anlatmalıdır" dedi.
"SINAV STRESİ ÇOCUKLARIN KALP YAŞINI 10 YAŞ İLERİ ATIYOR"
Çocuk yaşta başlayan sınav stresleri, beslenmedeki düzensizlikler ve sporsuz yaşamın çocukların dahi kalp yaşının takvim yaşlarından büyük çıktığını belirten Uzman Dr.Cömert, şunları söyledi:
"7 yaşındaki çocukların bazen kalp sağlığı yaşını ölçüyoruz 10 yaş büyük çıkabiliyor. Sınav stresi çocukların kalp sağlığı yaşını 10 yaş ileri atıyor. Kalp hastalığının temelinde stres, hareketsizlik ve beslenme var. Çocukluk çağından itibaren çocuklarımızın yaşam şeklini değiştirip kalp sağlıklarını koruyabiliriz."
Kalp krizlerinde üçte bir oranında sorun olmayan damarlarda ani pıhtı oluşumu ile kriz geçirildiğini de belirten Dr. Cömert, ani kalp krizinden spor yapıp stresten uzak durarak korunabileceğini söyledi.
MENOPOZ ÖNCESİ RİSK DÜŞÜK
Dr. Cömert, kalp hastalığının menopoz sonrası kadınlar ile erkekler arasında kalp krizine yakalanma riskinin aynı olduğunu söyledi. Kadınların menopoza geç girmelerinin kalp krizi riskinden koruduğuna dikkat çeken Dr. Cömert, menopozu östrojen ilaçları ile geciktirilmemesi uyarısında bulundu. Östrojen ilaçları kullanılarak geciktirilen menopozun, kullanılan ilaçlar nedeniyle başka hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen Dr. Cömert, "Kalp hastalığı daha çok erkek egemen bir hastalık olarak bilinir. Menopoz öncesi dönemde risk düşük olurken menopoz sonrası dönemde kadın ve erkek hastalık oranları aynıdır. Hatta sonuçları açısından kadınların menopoz sonrası daha tehlikeli seyrettiği söylenebilir. Menopoza geç girme kalp sağlığı açısından önemli gibi görünse de menopozu geciktirmek için kullanılan hormonal ilaçlar kalp sağlığı açısından sağlıklı bulunmamış. Menopoz öncesi kadınlık hormonu östrojenin kalp sağlığını koruduğuna ilişkin ciddi veriler var. Doğal olmayan yollarla verilen östrojen tedavileri kalp hastalığı riskini azaltmıyor. Diyet ve egzersiz gibi doğal yollarla menopoz geciktirilirse kalp krizi riskini azaltıyor" dedi.
MEME KANSERİNE YOLA AÇABİLİR
Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım ise ilaçlarla geciktirilen menopozun meme kanseri riskini arttırdığını belirtti. Diyabetin kalp krizi riskini arttıran faktörlerin başında geldiğini de ifade eden Op.Dr. Bakalım, diyabet riskinin yüzde 5’lerden 8’lere çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Doğal olmayan yöntemlerle menopozun geciktirilmesi meme kanseri gibi hastalıkların riskini arttırmaya da neden olabiliyor. O yüzden doğal olmayan yöntemlerle menopozun geciktirilmesi bir tarafı yaparken diğer bir tarafın bozulmasına neden olabilir. Diyabet kalp hastalıklarının artışında en büyük etkenlerden biri olarak görülebilir. Sanayi şekeri yerken iyi ama vücuda getirdiği stres açısından olumsuz etkileri var. Sanayi tipi şekerlerin içerisinde glikoz şurupları var. Bu da zaman içerisinde diyabete yatkınlığı arttırıyor. Daha genç yaşlarda diyabet görülmeye başlandı. Diyabet oranı 15 yıl önce yüzde 5 oranlarındayken şimdilerde 8’lere çıktı. Diyabetin tedavisi kalp krizinden daha zor. Diyabette sadece ilaç yok aynı zamanda beslenme diyetleri ve spor var. 18 20’li yaşlardaki insanlarda ciddi damar sertliği tespit ediliyor."