Hakan KABAHASANOĞLU/ŞEBİNKARAHİSAR(Giresun), () – DEDELERİNİN yaşadığı toprakları görmek için Yunanistan’dan gelen turistler, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde geçen yıl restorasyonu tamamlanan Meryemana Manastırı’nın ilk yabancı ziyaretçileri oldu.
Kavala kentinden gelen turistlerle birlikte manastırı gezen Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürü Hulusi Güleç, ilk yabancı grup olan Yunanlı turistlerin atalarının bölgeden  gidenler olduğunu belirterek, "Rumlar bu bölgelerde 1924 yılındaki mübadeleye kadar yaşamış. Göç ile gittikten sonra Yunanistan'ın Kavala kentinde ikamet etmeye başlamışlar. Çocukları ve torunları da atalarının yaşadığı yerleri ve Meryemana Manastırı’nı merak edip gelmişler" dedi. Turist grubunun manastır ziyareti sonrasında da bölgede bazı köyleri ziyaret edeceğini söyledi.
Manastırın, Hıristiyanlık dinine Romalıların yasak koymasının ardından inşa edildiğini belirten Hulusi Güleç, "Hıristiyanlar gizli saklı yerlerde ibadetlerini yürütmeye çalıştı. Burası da Hıristiyanlık dininin gizli yayılmaya başladığı ilk manastırlardan birisi. İlçede birçok kilise var. Bu manastır da kaya içine yapılan Türkiye’nin ikinci büyük manastırı" diye konuştu.
'ANNEANNEM O DÖNEMLERİ ANLATIRDI'
Yunanlıların gezeceği köylerden biri olan Hacıköy köyünde akrabaları bulunan Kerime Yılmaz ise, "Anneannem o dönemleri bana anlatırdı. Burada yaşayan Rumlar yerlerini satarak gitmek zorunda kalmış. Anneannem madımak satarak onlardan arazi almış. Anlatılan hikayeleri dinledik, şimdi de o hikayenin kahramanları ile buluştuk. Çok ilginç" diyerek duygularını ifade etti.
FOTOĞRAFLI