Suriye'de iç savaş 6. yılına yaklaşırken, Esed'e bağlı rejim güçlerinin kuşatmasındaki Madaya'da masum siviller aç bırakılarak katlediliyor. Suriye'de Şam kırsalında yer alan ve etrafı rejim güçleri tarafından çevrili durumda olan Madaya kasabasında açlıktan ölümler artıyor. Hem kış şartlarının ağır geçmesi hem de rejim güçlerinin bölgeye yardım ve ticari malzemelerin girmesine izin vermemesi sonucu insanlar açlıktan hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.

ACİL YARDIM GEREKİYOR

Uluslararası yardım örgütü Kızıl Haç, Madaya ve bazı diğer kasabalarda hem tıbbi malzeme hem de gıda ihtiyacının kritik noktalara ulaştığını açıkladı. Abdullah isimli bir Madayalı ise “Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz” dedi. Abdullah ayrıca, her gün onlarca çocuğun açlıktan öldüğünü söyledi.

BÖLGEDE 40 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Yerel kaynaklar bölgede, 2 binin üzerinde aile ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi, çevre mahalleler ile birlikte en az 40 bin kişinin yaşadığını belirtti. Madaya'da bu zamana kadar Esed güçlerinin saldırıları sonucu 252 kişi yaşamını yitirken, 460 çocuk yetim kaldı.

70'TEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Yerel kaynaklar hergün onlarca çocuğun açlıktan hayatını kaybettiğini söylüyor.
Bölgede bulunan insanlar en temel yaşam malzemelerine ulaşamıyor. Tüm dünyanın gözü önünde binlerce kişi açlıktan ölecek duruma geldi. Şuana kadar 70'den fazla sivil açlık nedeni ile hayatını kaybetti. Medaya'daki yardım gönüllülerinin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda ise birçok Madayalının yürüyemeyecek kadar zayıf düştüğü görülüyor.

Yardım için BM'ye izin çıktı

Madaya'da ölümler devam ederken ambargo altında tutulan Şam'ın Madaya, Fua ve Kafarya beldelerine yardım geçişine salı gününden sonra izin verildi. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada uluslararası kamouyu baskısına dayanamayan Esed rejiminin yardımları bölgeye alacağı bildirildi. BM'nin duyurduğu haberde, “BM, Madaya, Fua ve Kafarya'ya yardım götürmek için Suriye Hükümeti'nin onayını memnuniyetle karşıladı. BM, yardımları teslim etmek için hazırlanıyor” denildi. Açıklamada, BM ve diğer yardım kuruluşlarının geçen yıl kuşatma altındaki bölgelere insani yardım başvurularının sadece yüzde 10'unun onaylandığı belirtildi.