Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Dekanlığı bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklerine bir yenisi daha ekledi.
Korkut Ata Konferans Salonu’nda Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacali Necefoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Türk Sanatında Kristalografik Motifler” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Geçmişten günümüze Türk Sanatında yer alan motiflerin incelendiği konferansa İBEF Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Bahattin Çelik ile Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, öğretim üyeleri Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Prof. Dr. Şureddin Memmedli, Doç. Dr. Gulnara Gocaeva Memmedova, Yrd. Doç. Dr. Suat Vural, Yrd. Doç. Dr. Vedi Aşkaroğlu, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Saat 14.30’dan itibaren başlayan konferans Prof. Dr. Hacali Necefoğlu’nun kısa özgeçmişinin sunulması ile başladı. Farklı alanlarda bölüm başkanlıkları ve müdürlükler yapan Prof. Dr. Necefoğlu’nun şu an Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanlığını yürütmekte olduğu ifade edildi. Verilen bilgilerin ardından sunumunu yapmak üzere Prof. Dr. Necefoğlu sözü aldı.
Prof. Dr. Necefoğlu konuşmasına “Kristal nedir?” sorusuna aldığı ilginç cevaplardan söz ederek başladı. Genelde kristalin avize ya da vazo olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Necefoğlu, billurun ise bir tuz olarak bilindiğini ifade etti. Prof. Dr. Necefoğlu, kristalin bilimsel olarak simetrik, pürüzsüz ve üç boyutlu olarak düzenli bir yapıya sahip olan maddeler oluştuğunu belirtti. Maddelerin kimyasal yapılarından söz eden Prof. Dr. Necefoğlu, Türk sanatındaki motiflerin bu moleküllerin yapıları ile olan benzerliğine dikkat çekti. Türk mimarisinde geometrik şekillerin ve motiflerin çok sık yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Necefoğlu “Bunlardan bir benzerini Tebriz Müzesi’nde gördüm. Milattan önce 5. Yüzyıl… 7 bin sene önceki bir seramik motifi… Bu motifin aynısı Kars’taki Selçuklu Sarayı, Konya Sahip Ata Camii, Bursa Yeşil Camii ve 16. yüzyılda yapılmış bir minyatürde de kullanılmıştır.” diye konuştu.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Necefoğlu’na İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.