MEĞER SADECE SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYORLARMIŞ
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mültecilerden sorumlu baş danışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, Edirne Valiliği’ndeki Suriyeli temsilcilerin katıldığı toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Avrupa ülkelerine gitmek umuduyla Edirne’ye yürüyerek gelen yaklaşık 2 bin mültecilerin söylemlerinin aksine Yunanistan sınırına gitmek istemediklerini ve sadece seslerini Avrupa ülkelerine duyurmak için Edirne’ye yürüdüklerini anlatan Yetiş, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in ‘En fazla 3 gün daha kalırlar’ açıklamasının aksine de Suriyeli mültecilerin Edirne’de diledikleri kadar kalabileceklerini açıkladı.
TEMSİLCİLER BAŞBAKAN DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞECEK
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ile birlikte açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mültecilerden sorumlu baş danışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, "Bugün Suriyelilerin temsilcileriyle yaptığımız görüşmede, seslerini dünyaya duyurduklarını, bu sesin çok kıymetli olduğunu bu sesin aslında bir yönüyle Aylan bebeğin çığlığı olduğunu ifade ediyoruz. Bu çığlığı duyurma adına özellikle yarın Başbakanımız Ankara’da gerek Edirne’deki gerekse İstanbul Esenler de ki bir takım temsilcilerle de bizzat konutta misafir etmek suretiyle görüşme gerçekleştirecek. Bütün bunlarda amacımız Türkiye’nin o insani diplomasi yaklaşımının bütün dünya kamuoyu tarafından benimsenmesi Suriyeli mülteciler meselesinin dünya kamuoyu tarafından görülüp, anlaşılıp gereğinin yerine getirilmesi gerekir. Suriyeli misafirlerimiz yine Edirne’de, Edirnelilerin misafiridir. Burada seslerini duyurmak istedikleri sürece kalabilirler. Bizde onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz" dedi.
İKNA ETMEYE ÇALIŞMADIK
Gazetecilerin Edirne’deki Suriyelilerin geri dönmek için ikna olup olmadıklarının sorulması üzerine Yetiş şunları söyledi: "Çok açık söylüyorum ikna etmeye çalışmadık. Onların sözünün kıymetli olduğunu ve onlarının sesinin dünya kamuoyuna duyurulması gerektiğinin farkındayız. Bu hususta elimizden gelen ne olursa, yapmaya çalışacağımızı ifade etmek için buradayız. Türkiye’de 2 milyon Suriyeli var, Edirne’de 2 bin Suriyeli olması elbette ki bizden bir şey kaybettirmez. Bu nedenle ikna etmek gibi bir niyet içerisinde değiliz." 
AMAÇLARI SADECE SESLERİNİ DUYURMAKMIŞ
Edirne’ye yürüyerek gelen yaklaşık 2 bin mültecinin Yunanistan’a gitmek istemediğini yineleyen Yetiş, tek amaçlarının seslerini duyurmak olduğunu belirterek, "Mültecilerin karayoluna yönelmelerinin temel sebebi bizim deniz yoluyla düzensiz geçişler suretiyle oluşan ölüm vakalarının önüne geçmeye yönelik çalışmalardan kaynaklanmıştır. Şimdi bir taraftan elbette ki uluslarararı hukuku dikkate almak zorundasınız. Bir taraftan da doğrudan Suriyelilerin can güvenliğini emniyet altına almak zorundasınız. Onun için biz bireysel ve fevri tutumları elbette ki karşılamamız mümkün değil. Burada zaten onlarda böyle bir niyetleri olmadığını kendileri ifade ettiler. 'Sadece sesimizi duyurmak istiyoruz’ özellikle altını çizerek söylüyorlar" dedi.
Gazetecilerin ‘Peki yarın Yunanistan sınırına gitmek isterlerse ne olacak’ sorusu üzerine Yetiş, "Bugüne kadar Suriye halkı ile Türkiye halkı arasında en ufak bir sorun yaşanmamıştır. Bugünden sonra da yaşanmaz. Kesinlikle Yunanistan’a gitmek gibi bir talepleri olmadı. Onlar ‘Biz Türkiye’nin batıya açılan son çıkış kapısından tüm Avrupa’ya kapılarınızı açın. Çünkü bizim hayatımız tehlikede’ çağrısını yapmak istiyoruz’ dediler. Buraya gelenler grup sosyal medya üzerinden örgütlenerek geldiler. O nedenle içerisinde birbirinden farklı şeyler söyleyenler, küçük gruplar olabilir. Yani ‘Yunanistan’a gitmek istiyoruz’ demiş olabilirler, ama genel bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI