ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Arkadaşlarımız ve işveren biraz daha özen gösterirse el ele vererek kazaların önüne geçebiliriz" dedi.

Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 9 bin kişinin çalıştığı kömür havzasında kazaların önlenmesine yönelik önlemlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) işlettiği maden ocaklarında bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre kazalarda yüzde 11 azalma olmasına karşın sayının yine de yüksek olduğunu belirten Demirci, "Zonguldak havzasında emek yoğun çalışılıyor. Tedbirlerin alınmasına rağmen maalesef iş kazaların önüne geçemiyoruz. İşverenin ve işçi arkadaşlarımızında biraz güvenlik tedbirlerine uymasını bekliyoruz" diye konuştu.

Demirci, iş kazalarında dikkatsizliğin de önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak "Arkadaşlarımız ve işveren biraz daha özen gösterirse el ele vererek kazaların önüne geçebiliriz. İşçi arkadaşlarımıza  muhakkak iş güvenliği konularında eğitimin periyodik verilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı. 

- TTK'daki iş kazaları

TTK'nın işlettiği maden ocaklarındaki iş kazalarında bu yılın 6 ayında 1 işçi öldü, 981 işçi yaralandı.

Yer üstünde bin 809, yer altında 7 bin 157 olmak üzere 8 bin 966 işçinin çalıştığı TTK'daki maden ocaklarında göçük ve gaz zehirlenmesi gibi iş kazalarının yanı sıra üretim aşamasında ve nakliyat sırasında yaşanan dikkatsizlikler nedeniyle yaralan işçiler hastanelerde tedaviye alındı.

Yılın ilk 6 ayındaki iş kazalarında, Armutçuk Müessesesi maden ocağında 10 Mart'ta meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi. Müessese müdürlüklerinden Kozlu'da 118, Karadon'da 468, Üzülmez'de 210, Amasra'da 83 ve Armutçuk'ta 102 olmak üzere 981 kişi ise yaralandı.