Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Temsili milislerin Mersin Tren Garı’nda karşılandığı kutlamalarda binlerce Mersinli, iki ayrı koldan bayraklarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.
Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları, sabah saat 08.00’de Tren Garı’nda ve merkez Toroslar ilçesi Anıt Kavşağı’nda gerçekleştirilen törenlerle başladı. Tren Garı’nda düzenlenen törene Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AK Parti Mersin Milletvekilleri Nebi Bozkurt, Çiğdem Münevver Ökten ve Ahmet Tevfik Uzun, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer, İsa Gök ve Aytuğ Atıcı, protokol üyeleri, askerler ve öğrenciler katıldı. Törende, gazilerin oluşturduğu temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz tarafından karşılandı. Vali Çakacak, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız’ın öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Gazilere çiçeklerin sunulmasının ardından törene katılanlar Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu, Bursa Mehteran Takımı ve Bursa Kılıç Kalkan Ekibi eşliğinde İnönü Bulvarı’nı takiben Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Mersinliler, yürüyüş boyunca korteje sevgi gösterilerinde bulundu.
ZAFER YÜRÜYÜŞÜNE BİNLERCE VATANDAŞ KATILDI
Toroslar Belediyesi’nin düzenlediği ‘Zafer Yürüyüşü’ ise aynı saatte Anıt kavşağı’nda başladı. Özellikle köylerden katılımın yoğun olduğu yürüyüşe ellerinde Türk bayrakları ile binlerce Mersinli katıldı. Mersinliler, Mehteran Takımı’nın çaldığı marşlar eşliğinde Anıt Kavşağı’ndan yürüyüşe başladı. MHP Mersin Milletvekilleri Ali Öz ve Mehmet Şandır ile Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, kortejin önünde yürüdü. Renkli görüntülere sahne olan ve Kurtuluş Savaşı’nın da simgelendiği yürüyüşte, cepheye mermi taşıyan kadınlarla Erzurum Atlı Cirit Grubu dikkat çekti. Kortejdekilere caddelerde ve evlerinin balkonlarında bulunan Mersinliler de alkışlarla ve korna çalarak destek verdi. Kortej, yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’na ulaşarak buradaki kutlamalarda yerini aldı.
Kutlamaların Cumhuriyet Meydanı’ndaki bölümü Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çakacak, Demirhan ve Kocamaz, meydanda bulunanların Kurtuluş Günü’nü kutlamalarıyla devam eden törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir subay konuşma yaparken, öğrenciler de şiirler okudu.
"MERSİN, BAĞIMSIZLIK VE HÜRRİYET AŞIĞI İNSANLARLA DOLUDUR”
Törende, bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, bu ülkede yaşayan herkesin milletin bir ferdi, devletin eşit haklara sahip vatandaşı olduğunu ve öyle olması gerektiğini vurguladı. Kocamaz, “Bu topraklarda yaşayan insanların rengi, bölgesi, kökeni, inancı, mezhebi, anadan gelen dili millet olmamızın önünde bir engel değildir, olmamalıdır. Bilakis, bu farklılıkları aynı amaç etrafında birleşmiş insanların zenginliği olarak algılamalıyız. Aziz Atatürk, gençlere hitabesinde özellikle, ‘Ne Mutlu Türk Olana’ değil, ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ ifadesini kullanmıştır” dedi.
Mersin’in gerek konumu, coğrafi durumu gerekse de stratejik önemi açısından her zaman dikkat çeken bir yerleşim birimi olduğunu belirten Kocamaz, “Özellikle Toros dağlarına yakın kesimler özgürlüğü özümsemiş, iliklerine kadar hissetmiş Yörük ve Türkmen ağırlıklı bir bölgedir. Dolayısıyla geçmişten bu yana hür yaşamaya alışmış, esarete ve baskılara karşı direnmiş, mertliğini ve yiğitliğini her zaman ortaya koymuştur. Mersin bu yönüyle kendi kahramanlarını kendisi çıkarmış bir şehirdir” diye konuştu.
Kurtuluş mücadelelerinde isimli ve isimsiz birçok Çukurovalı’nın aktif görevler aldığını, on binlerce vatan evladının, vatan topraklarının tek bir Türk’ün dahi hayatta kalmayacağı ana kadar terk edilmeyeceğini, Türk’e asla zincir vurulamayacağını, Türk Milleti’nin boyunduruk altına alınamayacağını gösterdiğini söyleyen Kocamaz, gençlere de seslenerek, “Bugün burada toplanmamızın ana gayesi hem bu eşsiz kahramanlık örneklerini gösteren şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla, minnetle anmak, onlara karşı sorumluluklarımızı yeniden hatırlamak hem de onların kanları, canları pahasına verdiği bu mücadeleyi özellikle yeni nesillere, gençlere hatırlatmaktır” ifadelerini kullandı.
Törende daha sonra Bursa Mehteran Takımı, Bursa Kılıç Kalkan Ekibi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, birer gösteri sundu.