Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, otistik ve hafif zihinsel engeli çocuklara, toprak ve bitki eğitimi veriyor.
Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’na bağlı bulunan Botanik Bahçesi eğitim çalışmaları kapsamında hayata geçirilen “Engelsiz Doğa Projesi” ile engelli öğrencilerin, toprakla rehabilite edilmesi, sorumluluk duygularını geliştirmek, çalışma deneyimi, özgüven ve arkadaşlık ilişkilerinin geliştirilmesi hedeflendi.
Otistik ve hafif derecede zihinsel engelli 80 kişilik öğrenci grubuna, Botanik Bahçesi gezdirilerek bitkiler tanıtıldı. Öğrenciler arasında istekli olan 30 öğrenciye sulama, budama, yabancı ot temizliği gibi konuları içeren bitki bakımı hakkında bilgi verilerek, uygulama çalışmaları yapıldı.
Ayrıca, otistik ve hafif derecede zihinsel engelli öğrencilerin eğitim aldığı Gaziantep Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu alanı içerisinde öğrencilerin doğayla ilgili çalışma yapabilmeleri ve projenin devamlılığının sağlanması için “doğa sınıfı” oluşturuldu. Öğrencilerin kendilerinin tasarladığı, süs bitkileri bahçesi kurulup, bu alanda lale ekimi yaptırılan ve haziran ayına kadar sürecek proje çerçevesinde öğrenciler, bir süre içerisinde atık malzemelerden saksılar oluşturup, okul içerisinde süs bitkisi yetiştirecek, küçük çaplı herbaryum oluşturulacak ve doğa gezileri düzenlenecek.
Ekim ayı içerisinde hayata geçirilen projenin verimli geçtiğini belirten okul yöneticileri, “Yapılan çalışmalar sonucunda çocuklar daha sakin, toprakla daha fazla ilgilenmeye başladılar, sahiplenme duyguları gelişti ve arkadaş ilişkileri arttı. Oluşturulan doğa sınıfı ve süs bitkileri bahçesiyle bu projenin önümüzdeki dönemde sürekliliğinin sağlanacağına inanıyoruz” değerlendirmesini yaptılar.