Rus Büyükelçi Karlov'un suikasta uğramasına ilişkin Rusya'dan peş peşe değerlendirmeler geliyor. Sputnik'in haberine göre Rusya'da öne çıkan isimlerin Karlov suikastiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

"HAVADA SAVAŞ KOKU VAR"

Ulusal Savunma dergisinin baş editörü ve Rusya Savunma Bakanlığı Kamu Konseyi Başkanı İgor Korotçenko:

"Elçiler öldürüldüğü zaman havada bir savaş kokusu yayılmaya başlar. Palmira'nın ele geçirilmesi, Rus Büyükelçinin öldürülmesi, partnerlerimiz bize karşı daha ne gibi sürprizler hazırlıyor? Ankara'da Rus Büyükelçi'nin öldürülmesi yalnız hareket eden bir teröristin eylemi değil, bu, ipleri Körfez bölgesine veya okyanusun öbür tarafına uzanan bir komplodur."

"RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DURMAMALI"

Rusya Dış İlişkiler Konseyi (RIAC) Başkanı Prof. Dr. Andrey Kortunov:

"Sadece tek bir şey belirtmek istiyorum: Bu alçakça ve korkakça işlenmiş suç, Rusya-Türkiye ilişkilerinin restorasyonuna yönelik çalışmaları durdurmamalı. Bizim ülkelerimizin diplomatlarının, iş adamlarının, bilim insanlarının, sanatçılarının, sivil toplum kuruluşlarının liderlerinin, gazetecilerinin ve bütün ilgili vatandaşlarının o zahmetli ve bazen görülmeyen ama önemli çalışmaları devam etmeli.

"ÇOK ZOR BİR DÖNEMDE İŞLENMİŞ BİR SUÇ"

Rus Dışişleri'ne bağlı Diplomasi Akademisi'nden Doç. Dr. Vladimir Avatkov:

"Rus Büyükelçisi'ne saldırı, çok zor bir dönemde işlenmiş bir suçtur. Şu anda Rusya-Türkiye ilişkilerinin en kritik konuları görüşülüyor; Salı günü Rusya, Türkiye ve İran'ın temsilcilerinin bir araya gelmesi planlanıyor. Tam da şimdi Suriye üzerinde jeopolitik ve güvenlik alanlarda yeni bir bölgesel işbirliği oluşturuluyor."

"21. YÜZYILDA TARİH TEKRARLANIYOR"

Sankt-Petersburg Devlet Üniversitesi'nden Doç. Dr. Appolinariya Avrutina:

"19. yüzyılda Rus Büyükelçi Griboyedov'un İran'da vahşice öldürülmesinin arkasında Batı'nın parmağı vardı. 21. yüzyılda tarih tekrarlanıyor. Geçen sene yaptığımız hataları tekrarlamayacağımızı çok ümit ediyorum."

"KATİLLER CEZALANDIRILACAKTIR"

Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi'nden Tatyana Şuvalova:

"Bu terör olayını duygulara kapılmadan değerlendirmek çok zor, çünkü bu gerçekten çok büyük kişisel bir kayıp. Görev yılları sırasında Rusya-Türkiye ilişkileri çok zor bir dönemden geçti. Katiller cezalandırılacaktır. Ülkelerimiz, bu korkunç sınavlardan geçecektir. Ancak iz elbette ki kalacaktır. Biz şu anda Indira Gandhi ve Talat Paşa'yı hatırlıyoruz. Zamanla bunlar değişmeliydi, ama ne yazık ki, değişmiyor. Rabbimiz, bizden yeni ayrılan kulunun ruhunu şad eylesin. Nefrete kapılmamak çok zor."

Kaynak:Haberler.com