Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Kırka mahallesinde yaşayan çiftçi Turgut Tekin, şiddetli soğuklar ve kar yağışına rağmen deneme amacıyla kurduğu seradaki üretim sürdürmek için büyük mücadele veriyor.
Çiftçi Turgut Tekin, hava sıcaklığının eksi 12 dereceye kadar düştüğü ve her tarafın karla kaplı olduğu Kırka mahallesindeki bahçesinde kurduğu 18 metrekarelik küçük serada şiddetli soğuklara rağmen başarılı bir üretim yapıyor. Dışarıda tamamen beyaz olan dünya, seradeki yeşil sebzelerle farklı ve imrendirecek bir görüntü oluşturuyor.
Yaz aylarında bahçesinde her türlü sebzeyi yetiştirdiğini anlatan Tekin, bu yıl ilk defa aynı alanda küçük bir sera kurarak deneme üretimine başladığını anlattı. Yaklaşık 3 ay önce portatif olarak küçük bir sera kurup marul ve taze soğan ektiğini belirten Turgut Tekin, şunları söyledi;
SERAM ÇÖKMESİN DİYE SÜREKLİ ÜZERİNİ KARDAN TEMİZLEDİM
"Bu benim için bir deneme idi. Yaklaşık 200’e yakın marul fidesi ile kenarlara taze soğan ektim. Ancak uzun yılların ardından bu böyle bir şiddetli kış yaşanacağını doğrusu düşünememiştim. Havalar soğuyup kar yağışı başlayınca ben de tedbirimi aldım. Geceleri sera içinde soba yakıyor, yağışlarda sera üzerinde kar birikmemesi için sürekli temizliyorum. Son yağışlarda her 2-3 saatte bir dışarı çıkıp seranın üzerini kardan temizledim. Bu yüzden seranın çevresi tamemen kar altında kaldı. Ama içeride yetişen ve artık yenmeye başlayan sebzelerin görüntüsü, başarım karşısında mutluyum" dedi.
PORTATİF SERAYI YARIM SAATTE KURUP KALDIRIYORUM
Sera kurarken ailesinin, yakınlarının ve çevredeki komşularının ihtiyacını düşürüğünü, satıp para kazanmak gibi bir düşüncesi olmadığını anlatan tekin, "Serayı zaten yazın sebze ektiğim bahçemin bir bölümüne kurdum. Serayı portatif olarak kendim yaptım ve ilkbaharda kaldırıp saklayacağım. Yarım saatte kurup kaldırabilirim serayı. Belki ileride bu işin ticareti yaparak seramı büyütebilirim. Artık yenmeye başlanan marul ve yeşil soğan için hiçbir ilaç ve gübre de kullanmadım. Ürünler tamamen organiktir. Marul ve soğanı ailemin ihtiyacı için kullanıyorum. Komuşlar ve isteyen herkese ikram ediyorum. Bu da ayrı bir mutluluk. Tamamen yetişen bu ürüne kaldırdırdıktan sonra ilkbahara kadar bir de yeşil soğan ekmeyi düşünüyorum. Sanırım havalar ısınıncaya kadar bir ürün daha elde edebileceğim" diye belirtti.