Ordu'da en büyük üçüncü sorun olan çöp, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yatırımlarla problem olmaktan çıkıp, kazanç kapısı olmaya doğru hızla ilerliyor. 19 ilçeden toplanan katı atıkların çevre ve insan sağlığına en az zarar verecek şekilde geri dönüşümü, ikincil ham madde hâline getirilmesi ve enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla gerekli olan sistem ve tesislerin kurulması için imzalar atıldı.

“Sorunu fırsata çevirdik”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, çöp sorununun yapılan anketlerde en önemli üçüncü sorun olarak karşılarına çıktığını ancak uyguladıkları çevreye dost çözüm yolları ve modern tekniklerle bu sorunu fırsata çevirdiklerini belirtti.
Çöpten artık gelir elde edeceklerini söyleyen Başkan Enver Yılmaz, “Bu işi, tamamen çevreye dost ve modern tekniklerle çözeceğiz. Kurulacak tesislerde toplanan katı atık içerisindeki organik materyal ayrıştırılacak, geriye kalanlar atıktan türetilmiş yakıt hâline getirilecek. Organik maddelerin ise daha farklı işlemlere tabi tutulması suretiyle bunlardan çıkacak gazdan elektrik enerjisi üreteceğiz” dedi.

Çöpten kazançlı ticaret
Bu kapsamda çöplerin ayrıştırılarak yakıt haline getirilmesi ve bu yakıttan enerji üreten tesislerin yüklenici firmaya 20 yıllığına kiralanacağını ve işletmesinin bu firma tarafından yapılacağını söyleyen Başkan Yılmaz, tesisin ihaleyi alan firma tarafından inşa edileceğini belirtti. Yılmaz, “Tesislerin yapımını ve 20 yıl süreyle işletmesini, ihaleyi alan yüklenici firma yapacak ve bize de bu süre için yaklaşık 3 milyon 300 bin lira kira bedeli ödeyecek. Ayrıca atıktan türetilmiş yakıttan yıllık yaklaşık 300 bin lira ve üretilen elektrik enerjisinin satışından elde edilen gelirden de yüzde 15 pay verecek. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, bu gelirleri yeni yatırımlara kaynak olarak kullanacağız. Kazanan Ordu ve hemşehrilerimiz olacak” diye konuştu.

Çöpten enerji üretilecek
Başkan Enver Yılmaz, kurulacak tesisler ve yapılacak işlemlerle ilgili de açıklamalarda bulunarak, şu bilgileri verdi: “Öncelikle tüm ilçelerden toplanan katı atıkların işleme tesislerine aktarılması için 6 adet aktarma istasyonu kurulacak. Sonra bunlar Ünye ilçesi Eskikızılcakese Mahallesi’ne yapılacak olan mekanik ayırma ve transfer istasyonuna nakledilecek. Burada toplanan katı atıklar içerisindeki ekonomik değeri olanlar ve organik atıklar ayrılacak. Geriye kalanlardan ise atıktan türetilmiş yakıt elde edilerek, bu yakıtlar Ünye Çimento’ya satılacak. Organik atıklar, Çaybaşı’na yapılacak düzenli depolama tesisine nakledilerek bu sahada kurulacak biyometanizasyon (biyogaz) tesisinden ve çöp gazından (LFG) 4 MW elektrik enerjisi üretimi yapılacak.”