Türkiye Esnaf ve sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, model yılı 1990 ve daha eski olan taşıtların hurdaya ayrılması ile ilgili sürenin 31 Aralık 2014’de sona erdiğini belirterek, “Hurdaya ayrılma işleminin süresiz olarak devam ettirilmesi gerekir. 20 yaşına gelen ticari araçlar otomatikman hurdaya ayrılabilmeli” dedi.
31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 24 yaşından büyük araçların hurdaya ayrılmasına karşın 2015 yılında 24 yaşında olacak araçların bu imkandan yararlanamayacağının altını çizen Palandöken, “Araçların hurdaya ayrılması ile ilgili düzenlemenin kalıcı olarak değiştirilmesi gerekir. Yeni düzenlemede 20 yaşın üzerindeki araçların hurdaya ayrılabilmesine imkan tanınmalı ve bu araçların vergi ve trafik cezası gibi borçlarının tamamı silinmelidir” ifadesini kullandı.
“TEMİZ ÇEVRE, GÜVENLİ YOLLAR İÇİN HURDALAR ÇEKİLMELİ”
Yapılacak yeni düzenlemenin ekonomiye etkilerinin son derece olumlu olacağını ifade eden Palandöken, şunları dedi:
“Hurdaya ayırma işleminin sürekli olması halinde çeşitli nedenlerle süreyi kaçırdığı için aracını hurdaya ayıramayanlar, gerekli şartlar oluştuğunda bu imkandan yararlanabilecektir. Bununla beraber esnafımızın uzun yıllar devreden borçlarının silinmiş olması, bunların yeniden daha verimli bir şekilde ticari hayatlarına devam etmelerini sağlayacak, ayrıca ekonomik ömrü biten araçların yerine çevreye daha az zarar veren ve daha güvenli yeni model araçlar yollarda yerini alacaktır.”