Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü’nde, Kocaeli’de liseli öğrenciler zaferin ne şartlarda kazanıldığını anlayabilmek için okullarında sabaha kadar nöbet tuttu.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Körfez Fen Lisesi öğrencileri Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümünü farklı bir etkinlikle kutladı. Çanakkale Savaşı sırasında tamamı şehit olan ancak sancağı teslim etmeyen 57. Alay’ın yaşadıklarını anlayabilmek isteyen öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte sabaha kadar okullarının bahçesinde nöbet tuttu. Aralarında rütbeler belirleyen ve nöbet listesi çıkartarak gece boyunca belirli saatlerde birbirlerinden nöbeti devralan Körfez Fen Lisesi öğrencileri, kendi yaptıkları tahta tüfekler ile soğuk havada zaferin ne şekilde kazanıldığını öğrendi. Okul bahçesinde belirli saatlerde sıraya geçerek selam duran ve öğretmenlerine ‘Komutanım’ şeklinde hitap ederek rapor veren öğrenciler, koşu ile antrenman yapmayı da ihmal etmedi.
Aralarında yaptıkları anlaşma gereği Subay rütbesi alan Körfez Fen Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Ramazan Sezgin, “Biz öncelikle tarih derslerinde gördüğümüz 57. Alay’ı arkadaşlarımızla araştırmaya başladık. Sadettin hocamızın derste anlattıklarından yola çıktık ve üzerine biraz daha koyduk. 57. Alay’ın yaşadıkları bize çok zor geldi. Biz bunu yaparsak ne olur diye merak ettik ve arkadaşlarla kafa birliği yaparak ‘Biz okulda kalarak bunu yapabiliriz’ dedik. Gerekli kıyafetlerimizi bulduk. Erzak için Körfez Belediyesi bize yardımcı oldu. Sonra Sadettin hocamızla ve okul idaresi ile görüştük. Okul idaresi de bu konuya gayet olumlu baktı. Şu an saat 2 buçuk, 3’e yaklaştı. Şu an herkes uyuyor. Ben subay görevindeyim. Sabaha kadar hiç uyumayacağım. Nöbetçileri değiştiriyorum. Yarımşar saat, birer saat arayla nöbetçiler nöbet tutuyor. Akşam bir öğün yedik. Sabah da bir öğün yiyeceğiz. Sabah bayat ekmek ile hoşaf verilecek sadece. Biz gerçekten 57. Alay’ın ne zorluklarla savaşıp, ne zorluklar içerisinde şehit olduğunu öğrenmek istiyoruz. Sabah 5-6 arası koşumuz var. Her şey gerçeğine uygun şekilde yapılıyor burada. Herkes nöbetini, sancağını aynı ciddiyet ile koruyor” şeklinde konuştu.
Körfez Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Sadettin Çalış ise, “Gecenin bu vaktinde, burada yaptığımız etkinlik özellikle gençlerimize tarih bilincini kazandırmaya yönelik. Daha önce de Anzakların 24 Nisan ve 25 Nisan gecesi yapmış oldukları çıkartmayı anmak için Avustralya ve Yeni Zellanda’dan gelen gençlerin yaptığı bu etkinliğin bir benzerini yapmayı hedefledik. Her zaman seyrediyor ve imreniyorduk. Uzak diyarlardan buraya gelerek, o tarihte işgalci bir kuvvet olarak gelen dedelerini anmaları aynı zamanda bizi yaralıyordu. Son yıllarda bu konuda olumlu gelişmeler var. Özellikle 57. Alay Yürüyüşü şeklinde Çanakkale’de etkinliklerin arttığını görüyoruz. Bizde bu 57. Alay Yürüyüşü’nün bir benzerini okulumuzda icra etmeye çalıştık. Öğrencilerimize öncelikle Çanakkale’nin ruhunu anlatan bir sunum ve vidyo gösterisinin ardından, belli saatlerde nöbet tutmak ve o bilinci yaşamak şeklinde devam ediyor etkinliğimiz. Sabah saatlerinde de şehit olan askerlerimiz için bir toplu dua merasimi, sonra da bir 57. Alay Yürüyüşü yapacağız ve bu şekilde etkinliğimizi sonlandıracağız. İnşallah hedefimize ulaşırız. Etkinliğe katılan gençlerimizde bir farkındalık, Çanakkale’ye karşı bir ilgi, bir tarih şuuru oluşturmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.