Fotoğrafçı Niko Guido’nun rehberliğinde gerçekleştirilen Roma, Lizbon, Moskova ve Barcelona fotomaratonlarından sonra, dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul’un sıradan bir gününü belgeleyecek olan “1. İstanbul Fotomaratonu” UNICEF Türkiye yararına 18 Ekim 2015 tarihinde düzenleniyor.
Gelenekselleşmesi ve her yıl tekrar edilmesi hedeflenen “İstanbul Fotomaratonu”nda; İstanbul’un farklı çehrelerini sabah gün doğumundan gece yarısına kadar fotoğraflamak üzere, Benİstanbul adlı uzun soluklu proje çerçevesinde bir araya gelen fotoğraf tutkunları İstanbul’u karış karış gezecek.
Bilindiği üzere, Benİstanbul Fotoğrafçıları, Niko Guido’nun yaşam boyu fotoğraflarla belgeleme, tüm dünyaya ve gelecek kuşaklara aktarma rüyasını gerçekleştirmek üzere motive ve rehberlik ettiği, bilgi ve deneyimlerini paylaştığı uzun soluklu Benİstanbul projesi kapsamında; İstanbul’u farklı mevsimlerde, günün farklı saatlerinde, farklı semtlerde, farklı insan manzaraları ve farklı fotoğraf teknikleri ile görüntülüyor; fotoğraflar yurtiçi ve yurtdışı sergilerde ziyaretçileriyle buluşuyor.
Yüze yakın fotoğrafçı “1. İstanbul Fotomaratonu”nda bu anlamlı organizasyona özel tasarlanmış tişörtlerini giyerek, 18 Ekim 2015 Pazar günü İstanbul’un sıradan yaşamını en doğal haliyle saniye-saniye / dakika-dakika kadrajlarına alacaklar. Gün doğumu ile fotoğraf çekmeye başlayan fotoğrafçılar öğleden sonra saat 14.00 itibariyle bayrağı, İstanbul’u gece yarısı saat 24.00’e kadar fotoğraflayacak arkadaşlarına devredecekler.
Fotomaratonun sonunda seçilen fotoğraflar saat sırasına göre düzenlenerek, gelecek nesillere belge niteliği taşıyacak bir kitapçık olarak basılacak, kitapçığın satışından elde edilen gelir sosyal sorumluluk bilinci ile, bu yıl ve bundan sonra fotomaratonun gerçekleştirildiği her yıl UNICEF Türkiye’ye bağışlanacak.
Fotoğraf maratoncuları, gerek UNICEF Türkiye’ye verdikleri destek, gerekse ileride Avrasya Maratonu benzeri büyük ve geleneksel bir organizasyona dönüşeceğine inandıkları “İstanbul Fotomaratonu”nun ilkine imza atmanın gurur ve mutluluğunu yaşayacaklar.