Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 71. Genel Kurulu nedeniyle Ankara’da bulunan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, dün TOBB İkiz Kuleler’de açtıkları KTO standı ve bugün gerçekleşen genel kurulla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
KTO Başkanı Hiçyılmaz, TOBB’un 71. Genel Kurul’u için Ankara’da bulunduklarını belirterek, “Türkiye’nin bir tarafından gelen 365 oda ve borsa başkan ve yönetimlerinin ve delegelerinin katılmış olduğu aşağı yukarı bin 750 delegenin bin 500 civarındaki katılımıyla önemli bir genel kurul yapılıyor. Tabi TOBB Türkiye’nin en büyük iş dünyasının bir araya geldiği bir birlik. Bin 500 civarında üyesi. Dolayısıyla Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri ve iş dünyasının sesi olması noktasında” diye konuştu.
Genel kurulun önemini anlatan Hiçyılmaz, “Burada her yıl Türkiye’nin iş dünyasıyla alakalı konuları konuşulur, görüşülür ve iş dünyasının Türkiye ekonomisi içerisindeki yeri varsa sıkıntıları dile getirilir. Hükümet Başkanı Başbakan ve diğer siyasi partilerin genel başkanları da katılmak suretiyle Türkiye’nin ekonomik manada bir gündemi oluşturulur” dedi.
“YÖNETİME GELECEK OLAN HÜKÜMETİN YENİ BİR REFORM DÖNEMİNİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRMASI OLSUN DİYE ÜMİT EDİYORUZ”
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer siyasi partilerin de genel kurulda yapacakları konuşmalara değinen Hiçyılmaz, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin 7 Haziran seçimlerine hangi şartlarda gidiyor olduğu ve 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de nelerin değişmesi gerektiği hususunda kendi görüşlerini açıklayacaklar. Tabi Türkiye dünyada yaşanan konjonktüre de bağlı olmak üzere son birkaç yıldır sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Ekonomik manada sıkıntılı dönem zaten dünyada yaşanıyor. Özellikle bölgemizde savaşın ve iç savaşların olduğu ülkelerin de bulunması Türkiye’nin ekonomik manada ihracatında özellikle daralmalara sebebiyet veriyor. Bu da Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesini olumsuz manada etkiliyor. Ümit ediyoruz ki 7 Haziran seçimlerinden sonra yönetime gelecek olan hükümetin yeni bir reform dönemini Türkiye’ye kazandırması olsun diye ümit ediyoruz. Çünkü 4 yıllık seçimsiz bir dönem 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşacak ve o dönemde kurulacak olan hükümetin Türkiye’nin yeniden bir sıçrama yapmasına sebebiyet verecek, sıçrama yapmasını sağlayacak iyi tedbirlerle, reformlarla Türkiye’nin 2023 hedeflerine varma noktasında daha aktif olmasını gerektirecek tedbirleri alır diye ümit ediyoruz.”
“AYAKLARI YERE BASAR ŞEKİLDE VAATLERDE BULUNMALARININ TÜRKİYE AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
“7 Haziran seçimlerine kadarda seçim ortamının çok fazla gerilmeden ama özellikle olmayacak vaatlerinde verilmemesi yönünde gelişmesini ümit ediyoruz” diyen Hiçyılmaz, “Çünkü 80’li yıllarda, 90’lı yıllarda ülkenin özellikle koalisyon dönemlerinde ne kadar geriye gittiğini, gelişemediğini ve o dönemlerde verilmiş olan ölçüsüz vaatlerin yerine getirilmesi bakımından Türkiye’nin ekonomik manada ne kadar zora gittiğini hiç kimsenin unutmaması gerekir diye düşünüyorum. Siyasi partilerin bu dönemde vaatlerini yaparken ayakları yere basar şekilde vaatlerde bulunmalarının Türkiye açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye bir siyasi partinin iktidara gelmek adına ölçüsüz vaatlerde bulunacağı ülke olmaması gerekir diye düşünüyorum. Bu vaatlerin yerine getirilmesi bakımından Türkiye’nin yeni bir zor dönemlere girmemesini biz iş dünyası olarak özellikle arzu ediyoruz. Bu şartlar nasıl yerine getirilebilir. İstikrarlı ve güven ortamında yerine getirilebilir diye düşünüyorum. Ben özellikle iş dünyasının koalisyon dönemlerinde çok başarı elde edilemediği hususunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü koalisyon dönemleri Türkiye’nin gelişemediği ve refah seviyesini yükseltemediği, dünyadaki gelişmelere ayak uyduramadığı dönemler olarak addedilmesi gerektiğini özellikle söylemek istiyorum ” ifadelerini kullandı.
“KOALİSYON DÖNEMLERİ TÜRKİYE’NİN GELİŞMEDİĞİ DÖNEMLERDİR”
Bundan sonraki süreçte hangi parti iktidara gelecekse gelsin tek başına gelmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, şunları kaydetti:
“Koalisyon dönemleri Türkiye’nin gelişmediği dönemlerdir. 1991 yılından 2002 yılına kadar gerçekten çok geri kalmış bir ülkeyken 2002 yılından 2014 yılına kadar yapılmış olan faaliyetlerle hükümetlerin yaptıkları icraatlarla Türkiye’nin belli yerden belli yere geldiğini görüyoruz. Bu dönemde tek başına iktidar olmanın vermiş olduğu avantajı kullanan bir parti ve istikrar ve güven ortamının sağlanmasından dolayı Türkiye tabiri yerindeyse 2002 yılındaki uçurumun kenarından geldi. Bu dönemde para bolluğu olan, likitide bolluğu olan bir dünyada yaşadık ama bundan sonra ABD’nin durumu, Avrupa’nın durumu ve dünyanın diğer ülkelerindeki ekonomik şartlara baktığımızda Türkiye gerçekten bir koalisyon dönemine girerde ekonomik bakımından sıkıntıya girerse 2002 yılından bu yana yapılmış olan icraatlarla Türkiye uçurumun kenarından kurtarılmış olmasına rağmen önümüzdeki dönemde böyle bir durumla karşılaşırsak kurtarılması mümkün olmayan yerlere gidebilir diye endişelerimi belirtmek istiyorum.”
“KAYSERİ OLARAK BİZ MANTI İKRAM ETTİK. AŞAĞI YUKARI 50 KİLOGRAM KADAR DAĞITTIK”
Hiçyılmaz, TOBB Genel Kurullarının iş camiasındaki kanaat önderleriyle bir araya gelindiği iş dünyasının bayramı olarak addedildiğini söyleyerek, “TOBB İkiz Kulelerde kurulmuş olan stantlarda her yöre getirmiş olduğu ürünleri teşhir etti. Kayseri olarak biz mantı ikram ettik. Aşağı yukarı 50 kilogram kadar dağıttık. Bin, bin 200 kişiye kadar mantımızı verdik. Mantının özelliği o anda pişirilip, o anda insanlara ikram edilmesi söz konusu. Aynı zamanda Kayseri Ticaret Borsamız sucuk ekmek dağıttı. İş dünyasının sanki bir bayramı gibi kutluyoruz bu günleri” dedi.
Dün TOBB İkiz Kuleler bahçesinde açılan KTO standında Başkan Mahmut Hiçyılmaz Kayseri mantısı ikram etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da standı ziyaret ederek, KTO Başkanı Hiçyılmaz ile birlikte Kayseri mantısı dağıtımına katıldı.