GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek Türkiye'nin ilk EXPO'suna 91 ülkenin davetli olduğunu belirterek, “59 ülkeyle ilgili ya katılım teyit edilmiş ya da görüşmeler devam ediyor. En son buna benzer EXPO Hollanda'da yapılmıştı. Oraya 28 ülke katılmıştı. Katılımcı ülke sayınını artırılması yönünde tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Bakan Eker, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de yer aldığı EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık etti. Antalya'da bulunan EXPO Genel Sekreterlik binasında gerçekleşen toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Eker, dünya EXPO tarihinde Antalya ile Türkiye'nin bir EXPO'ya ev sahipliğini yaptığını belirterek, “Bu Türkiye projesi. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir taahhüdü. 23 Nisan 2016 tarihinde EXPO organizasyonu başlayacak" dedi. EXPO'nun 6 ay süreyle açık kalacağını belirten Eker, sonrasında kalıcı bir sergiye dönüşeceğini, bu anlamda EXPO'nun Antalya için de ayrı bir değer olacağına dikkat çekti.
Bakan Eker, 2012 yılından bu yana devam eden çalışmalar çerçevesinde şu anda fuar alanında altyapı ve üstyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Bu çerçevede 21 paket işin sürdüğünü belirten Eker, kanalizasyon kollektör hattının yüzde 65, kongre merkezi yüzde 50, iç mekan bahçeleri ve ofis binası yüzde 70 düzeyinde, kiokslar, sosyal ihtiyaç üniteleri, çocuk adası ve kıyı yapıları yüzde 60, büyük ve küçük anfitiyatrolar yüzde 60, basın merkezi, lojistik binalar yüzde 75 düzeyinde tamamlandığını aktardı.
Eker, bununla birlikte yer teslimi Haziran ayında yapılan giriş yapıları, güvenlik, sağlık, karantina binaları, çocuk bilim ve teknoloji merkezi, yağmur ormanı serası, Türkiye bioçeşitlilik tema parkuru, tarım ve bioçeşitlilik müzesi, kule ve meydan inşaatlarında ise yüzde 5 ila 10 arasında aşamaya gelindiğini söyledi.
Çalışmalar içinde EXPO kulesi, EXPO göleti ve ülke bahçelerinin olmazsa olmaz unsurlar olduğunu belirten Bakan Eker, bu konuda da faaliyetlerin devam ettiğini aktardı. EXPO alanında 11 bin 525 ağaç, 6 bin 300 çalı formunda bitki dikimi yapıldığını, böylelikle alandaki ağaç sayının 13 bin 500'e yükseldiğini belirten Bakan Eker, “Bunlar devam ediyor. Ayrıca tanıtım çalışmaları da, turizm sezonundan da istifade etmek suretiyle, bütün mecralarda gerçekleştiriliyor" dedi.
EXPO Antalya'da 91 ülkenin devam edildiğini, 27 ülkenin resmen katılımı teyit ettiğini, 32 ülke ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Mehdi Eker, “Dolayısıyla 59 ülkeyle ilgili ya katılım teyit edilmiş ya da görüşmeler devam ediyor. En son buna benzer EXPO Hollanda'da yapılmıştı. Oraya 28 ülke katılmıştı. Biz katılımcı ülke sayısının artırılması yönünde bütün gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Ahmet Davutoğlu'nun yurtdışı temaslarında EXPO'ya katılımı ifade ettiğini belirten Eker, “Davetimizi olabildiğince realize etmeye çalışıyoruz" dedi.
EXPO'nun aynı zamanda Antalya'nın tanıtımına, turizmine ve bununla ilişkili birçok ticari faaliyetine katkı sağlayacağını aktaran Eker, “Çok sayıda ülke milyonlarca turist hem sergi süresinde hem de daha sonraki dönemde açık kalacağı için Antalya'da olacak. Antalya bu şekildeki bioçeşitlilik üzerinden çocuk ve çiçek temasıyla inşallah dünyanın gündeminde de yer alacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI