Dicle Üniversitesi (DÜ) Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen ’Mimarlık Söyleşileri’nde konuşan Süleymaniye Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Wirya Sabir, yerel mimaride batılılaşmanın yerel kimliğin kaybolmasına neden olduğunu vurguladı.
DÜ Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen ’Mimarlık Söyleşileri’nde 3’üncü haftasında konuşan Süleymaniye Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Wirya Sabir, “Yerel Mimaride Batılaşma” konusunda sunum yaptı. Seminerin, yerel mimarinin kimliğindeki sürekli batı etkilerine karşı ayakta kalmak için bir teşebbüs olduğunu dile getiren Sabir, "Bu sunumda kültürümüzdeki mimari etkilerindeki batı kimliğinin yayılması ve bu şekilde yerel kimliğimizin nasıl ihmal edildiği anlatılmıştır. Bu dönüşümle de gelecek nesillere yerel mimarinin gerçek kimliğini fark etmeleri sağlanmıştır" dedi.
"YEREL KİMLİĞİN KAYBOLMASINA NEDEN OLUYOR"
Batı Mimarlığı’nın neleri içerdiğini ve nasıl olduğuna dair örnekler de veren Sabir, "Sonuç olarak, batılılaşma süreci, yerel kimliğin kaybolmasına sebep olan küreselleşmenin sonuçlandırdığı mimari ve şehirlerde kabul ediliyor. Batı kimliğinin yayılması sonucu olarak şehirlerde yerel kimliğinin kaybolduğu ortaya çıkıyor. Çoğu örnekte görüldüğü gibi yerel materyallerin kullanımının kaybı sonucu batı mimari dokunun yansıttığı bazı yeni ve karmaşık kimliksiz mimari ortaya çıkıyor. Mimari örneklerin çoğunun yurt dışındaki mühendis ve mimarların alanı bile görmeden tasarımlar yaptığı ortaya çıkıyor" diye konuştu.