Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi’nde Zirve Dağcılık Kuşadası Şubesi ve Kuşadası Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen bilinçli ilk yardım hayat kurtarır bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bilinçli ilk yardım uygulanan kişinin hayatta kalması, yapılan işlemin doğru olması için bilinçli ilk yardım bilgilendirme toplantısı yapıldı. CHP meclis üyesi Dr. Bilgehan Algan ve İlk yardım eğitmeni Aysun Durman, bilinçli ilk yardımın önemini ve genel kuralları anlattı. Toplantı öncesi bir konuşma yapan Zirve Dağcılık Kuşadası Şubesi Başkanı Halil Özer, doğa sporlarının içerdiği risklere değinerek bilinçli ilk yardımın öneminden söz etti.
İlk yardımda bilinçli davranmanın hayati önem taşıdığını söyleyen Dr. Bilgehan Algan, “Bu bir eğitimden daha çok farkındalık yaratma ve bilgilendirme toplantısıdır. İlk yardım eğitimleri daha uzun sürede sertifika vermeyi amaçlar. İlk yardım konusunda daha bilinçlenmek için aslında bu tür kurslara katılmak gerekir. İlk yardım insan yaşamında gerçekten çok önemlidir. Sadece yaşamda kalma açısından değil, doğru müdahaleyle ilk yardım, kişinin sağlıklı yaşama devam edebilmesi için ciddi önem taşır. Birinci öncelik ilk yardım yapılacağı sırada telaştan uzak durulmalı. Ne yapılacağı bilinmeyen durumlarda ilk yardım uygulamamalı. Bu tarz uygulamalar kişinin sakat kalmasına, hatta ölümüne bile yol açabilir“ dedi. İlk yardım eğitmeni Aysun Durman ise slayt gösterisi eşliğinde ilk yardımın temel kurallarını anlatarak; “Yaşam boyunca pek çok yaralanma ve kaza durumuyla karşılaşırız. Bu kendi başımıza, ya da çevremizdeki insanların başına gelebilir. Bu durumlarda ilk yardım uygulayacak kişinin kesinlikle bu konuda eğitimli olması gerekir. Kaza ve yaralanmalarda etraftaki meraklı kişilerin yapacağı her hangi bir uygulama ölüme bile neden olabilir. Büyük önemli kazalarda ilk beş dakikada gerçekleştirilecek bilinçli ilk yardım hayat kurtarabilir. Bu yüzden etraftaki kişilerin bilinçli ilk yardım uygulaması yaralının hayatta kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca ilk yardım esnasında tıbbi malzeme ve ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Olay yeri güvenliğini sağlamak ilk yardımın temel kurallarındandır. İlk yardım uygulaması bittikten sonra sağlık görevlileri gelene kadar hastanın başından kesinlikle ayrılmamak gerekir“ dedi.