Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihini, kültürünü, coğrafyasını, geleneksel yaşamını, kent dokusunu ve mimarisini gelecek kuşaklara aktaracak, “Kültür Elçileri” yetiştirmek için harekete geçti.
Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından öğrencileri kültür anlamında yetiştirmek için “2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Kültür Elçileri Yetiştirme Programı” hazırlandı. Eğitim kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullardan gönüllü öğretmenler ve üniversiteden gönüllü öğrencilerin katılımıyla eğitim çalışmaları başladı. Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi ile KUDEB Teknik Kadrosu’nun “Kültür, Kültürel Miras ve Koruma” konularında yaptığı eğitimlerin ardından müzeler ve kentin tarihi yerleri gezildi.
Gümrük Hanı, Tekke Cami, Bakırçılar Çarşısı, Zincirli Bedesten gibi tarihi yerlerin de ziyaret edildiği eğitim programı kapsamında ayrıca, Dülük Antik Kenti’nde Şarklı Mağara ve taş ocakları gezilerek tarih ve arkeoloji eğitimleri yerinde anlatıldı. Eğitim ve alan gezilerinin ardından her okuldaki öğrenciler, kendi içinde öğrendikleri konularda gruplara ayrıldı. Bu gruplar, gönüllü öğretmenlerle, okullarında çeşitli etkinlikler düzenleyerek öğrendikleri bilgileri arkadaşlarına anlatacak. Öte yandan 15 günde bir Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi yetkilileri veya gönüllü üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek çalışmalarına devam edecek.
Yaklaşık 5 ay sürecek eğitimlerin ardından her grubun yapmış olduğu çalışmaları sergilemesi için sergi açılacak ayrıca, sürecin sonunda, “Kültür Elçileri sertifikası” verilecek.