Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, 2014 yılına ait kira geliri elde eden vatandaşları, kira geliri beyannamelerini 25 Mart akşamına kadar vermeleri konusunda uyardı.
Vergi Daire Başkanı Güngör, yazılı bir açıklama yaparak, kira geliri beyannamelerine ilişkin bilgi verdi. 01 Ocak 2014-31 Aralık 2014 dönemine ait kira geliri elde eden vatandaşların, bu gelirlerini beyan etmeleri gerektiğini anımsatan Güngör, kira geliri beyannamelerinin verilmesinde son tarihin 25 Mart 2015 Çarşamba mesai bitimi olduğunu belirtti. Meskenlerin kiraya verilmesi suretiyle elde edilen gelirin, 2014 yılı için belirlenen 3 bin 300 TL istisna tutarını aşması halinde vatandaşların bu geliri beyan etmeleri gerektiğinin altını çizen Güngör, “Ancak, kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi durumunda, söz konusu 3 bin 300 TL’lik istisna tutarından yararlanılması mümkün değildir. Başkanlığımızca uygulamaya konulmuş olan Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi, kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgiler kullanılarak, önceden hazırlanan ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulan bir sistemdir” dedi.
Beyannamenin, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verileceğini dile getiren Güngör, “Mükellefler normal olarak ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak veya T.C. kimlik numaraları ile kişiye özel hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplamak suretiyle ‘www.gib.gov.tr’ ve ‘www.mersinvdb.gov.tr’ internet adreslerinden kendileri adına hazırlanmış beyannameye ulaşarak verebilirler” ifadelerini kullandı.
Mersin Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı vergi daireleri ile Palm City ve Forum alışveriş merkezlerinde de beyan kabul masaları oluşturulduğu bilgisini veren Güngör, bu masalarda vatandaşların beyannamelerinin, elektronik ortamda e-beyanname şeklinde alındığını kaydetti.
KİRA GELİRİNİ BEYAN ETMEYENE CEZA VAR
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceğini aktaran Güngör, hesaplanan verginin mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine veya Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla anlaşmalı bankaların kredi kartları ile ödenebileceğini bildirdi.
Vatandaşları, kira gelirinin bildirilmemesi halinde mükellef adına vergi ziyaı cezası kesileceği ve gelirin takdir komisyonunca belirleneceği konusunda da uyaran Güngör, şunları kaydetti: “Mersin Vergi Dairesi Başkanlığımız ceza kesmekten çok, bilgilendirici, yol gösterici ve mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir. Çalışmalarımızdaki amacımız, gelir elde edildiği halde beyan edilmeyen tutarlara isabet eden verginin milli ekonomiye kazandırılması, dolayısıyla haksız rekabete karşı tedbir alınmasına yöneliktir. Bu nedenle vatandaşlarımızın kira gelirlerini yasal süresinde beyan etmeleri menfaatlerine olacağından, 25 Mart 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.”