Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında her yıl 3-4 Ekim tarihlerinde kutlanan “Dünya Yürüyüş Günü” nedeniyle bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, obezitenin (şişmanlık) tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her geçen gün artış gösterdiğine değinen Hayri Gültekin, fiziksel hareketsizliğin obezitenin nedenlerinden olduğunu belirtti. Gültekin, ‘‘Obezite, özellikle çocuk ve ergen yaş grubunda alarm verici düzeydedir. Fiziksel hareket azlığı ve hareketsiz bir yaşam şekli, ağırlık artışına neden olarak kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşma riskini arttırır. Hareketli yaşam sağlığımızı korumak ve devam ettirmek adına önemlidir. Düzenli fiziksel hareketlilik, kalp ve beynin fonksiyonlarını en iyi şekilde yerine getirmesi yanında bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesinde son derece yararlıdır. Düzenli fiziksel hareketlilik toplumda sık görülen şişmanlık (obezite), kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz vb. kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Düzenli fiziksel hareketlilik kas, eklem sağlığını korur, kan basıncını, kalp ritmini, kan şekerini düzenler, vücudun oksijen kullanım yeteneğini arttırır, daha iyi yaşam için gereken enerjiyi sağlar, gerilimi azaltıp rahatlama sağlar’’ şeklinde ifade etti.

Obeziteye karşı alınması gereken önlemlerden bahseden Gültekin, ‘‘Fiziksel hareketliliğin sağlığa katkısından yararlanmak için herhangi bir hastalık durumu yoksa yetişkinlerin haftanın 5 günü en az 30 dakika, 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite önerilmektedir. Tempolu olarak saatte yaklaşık 5 kilometre yürüyüş, orta şiddette aktiviteye iyi bir örnektir. Düzenli fiziksel hareketlilik programı kişilerin yaş, cinsiyet ve sağlık durumlarına uygun olmalıdır. Uzun süre hareketsiz kalmış kişiler egzersize başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmelidir. Sağlığınız için günlük hayatınızda mümkünse uzun süreli televizyon, bilgisayar karşısında zaman geçirmemeyi, asansör yerine merdiveni, kısa mesafelerde otomobil yerine yürümeyi tercih ediniz’’ diye belirtti.

Op. Dr. Hayri Gültekin ayrıca, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kentte ‘Dünya Yürüyüş Günü’ etkinlikleri kapsamında, düzenli fiziksel aktivite, hareketli yaşam, şişmanlığın önlenmesi, sağlıklı yaşam için egzersizin önemi konularında dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak amaçlı etkinlikler uygulanacağını, bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları ve diğer katılımcılarla birlikte, 4 Ekim Cuma günü sabah saat 08.00 de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binası önünde toplanarak işyerlerine yürüyerek gideceklerini sözlerine ekledi.