Durmuş SEVİNDİK / ZONGULDAK, () - İRAN'daki baskıdan kaçarak Zonguldak'a gelen ve çalışamadıkları için zor durumda kalan 41 yaşındaki Parvin Zandi ile Arash Komancheh çiftine 71 yaşındaki Gülseven ve 78 yaşındaki Saffet Bilir çifti kucak açtı. Bilir çiftinin eşya verip kira almadan tahsis ettiği tek katlı evinde 1.5 yıldır yaşayan Zandi ve Komancheh, çalışabilmek için Kanada'ya gitmeye hazırlanıyor.
İran'ın başkenti Tahran'da üniversitede eğitimci olarak görev yapan Parvin Zandi, muhabesebeci Arash Komancheh ile 6 yıl önce tanıştı. Çift, 3 yıl sonra da evlendi. İran'da modern bir yaşam sürmek isteyen Parvin Zandi, hem üniversite hem de günlük yaşamında gördüğü baskı ve zorlamalar sonucu eşiyle ülkesinden ayrılmaya karar verdi. Zandi ve Komancheh, Birleşmiş Milletler aracılığıyla 1.5 yıl önce Türkiye'ye gelerek Zonguldak'a yerleşti.
'ONLAR DA BENİM ÇOCUKLARIM'
Paraları ve çalışma izinleri olmadığı için zor durumda kalan çifte, Gülseven ve Saffet Bilir çifti kucak açtı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda işçi kadrosundan emekli olan Saffet Bilir, tek katlı evini kira almadan Zandi ve Komancheh'e tahsis etti. Saffet Bilir, eşya da verdiği çiftin yuva kurmasını sağladı. 4 çocuk babası Saffet Bilir, "Geldiler ev istediler. 'Hiçbir şeyimiz yok' dediler. Evi verdik, eşya ile donattık. Bana 'baba', eşime de 'anne' diyorlar. Bunlar da benim çocuklarım" dedi.
KANADA'YA GİDECEKLER
İran'da istediği kıyafetleri giyemeyen Parvin Zandi, Zonguldak'ta başını açarak eşiyle özgürce yaşamanın keyfini çıkarıyor. Ancak kendi alanlarında çalışıp para kazanmak isteyen çift, 6 ay önce Kanada Başkonsolosluğu'na başvurdu. Başvuruları kabul edilen çift, şimdi Kanada'ya gitmek için resmi prosedürlerin tamamlanmasını bekliyor.
'İRAN'DA KADIN OLMAK ZOR'
Zonguldak'ta Bilir çiftinin kendilerine kucak açtığını ve yeni bir yuva kurmalarını sağladığını anlatan Parvin Zandi, şöyle konuştu:
"Onlara ne kadar teşekkür etsek az. İran'da 7 yıl boyunca 3 farklı üniversitede görev yaptım. Orada özellikle kadınlara yönelik çok baskı var. Orada kadın olmak çok zor. Üniversitede öğrencilere modernleşme çabalarıyla bilinen Muhammed Rıza Şah Pehlevi dönemini anlattığım zaman baskı gördüm. Mevcut yönetim bunu istemiyor. Böyle bir baskı var. Biz de demokrasi ülkesi diyerek Türkiye'yi seçtik. Ancak burada da çalışmamız yasak. Onun için Kanada'ya gitmeye karar verdik. Kanada bizim başvurumuzu kabul etti. Oraya gittiğimiz zaman bize vatandaşlık, ev, araba ve iş imkanı sağlanacak."
İRAN'DA HAPİS YATMIŞLAR
Arash Komancheh ise İran'da eşiyle defalarca ceza aldıklarını, hapis yattıklarını belirterek, "Burada olmaktan çok mutluyuz. İran'da her şey yasak. Ben Şah dönemini seviyorum, iktidarı sevmiyorum, ceza veriliyor. Tarihimizi seviyorum ama hükümet tarihi sevdiğim için kabul etmiyor. Türkiye çok güzel. Ama çalışamıyoruz. Bu yüzden Kanada'ya gitmek istiyoruz. Başvurumuz kabul oldu. İnşallah kısa sürede gideriz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI