KARABÜK (AA) - Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "Yüzdeli zamlara karşıyız. Yüzdeli zam, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Emekliyi böyle yüzdeli zamlarla değil de seyyanen zamlarla desteklemelerini rica ediyoruz" dedi.

Ergün, Karabük Emekliler Derneğinin Tüccarlar Kooperatifinin toplantı salonunda düzenlenen olağan genel kurulunda emeklilerin dertlerini konuşmak ve problemlerini çözmek için çalıştıklarını söyledi.  

Kimseden çekinmeden doğruları söylemek için koltuklara oturduklarını belirten Ergün, "Şartlar böyle devam ettiği müddetçe emeklinin hayatını kimse düzeltemez. Bunu not alın. Türkiye'nin kanayan yaraları vardır. 'Türkiye kalkındı' diyorlar. Emekliye bu kalkınmadan kuruş para verilmiyor. Bir ülkenin öz ve üvey evladı olmaz" diye konuştu. 

Türkiye'de 10 milyonu aşkın emekli bulunduğuna dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"Ülkemizde 18 milyondan fazla çalışan var. Siyaset yapanların çözmesi gereken en önemli konuların başında çocuklarımıza iş bulunması geliyor. Çalışanlarla emekliler arasında dünyada kabul gören ölçü var. Türkiye, bugün 44 milyon çalışanı yakalayamadığı müddetçe emeklisinin sorununu çözemez. Türkiye'de her yüz kişiden 36'sı kayıt dışı çalışıyor. Devlete vergi vermiyor yani.  Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alındığı zaman devletin açığı kalmaz. Sendika ve benzeri kuruluşların yaptığı araştırmada bin 135 lira, 4 kişilik ailenin beslenme sınırıdır. Bu rakamdan aşağı para giriyorsa 'o aile aç' demektir."

"Bu dernek olmasa emekli maaşlarınız 200 ile 500 lira arasında daha düşük olacaktı" diyen Ergün, emeklileri ölüm kuyruğundan, fatura ve fiy dilenciliğinden kurtardıklarını savundu.

Ergün, konuşmasını şöyle tamamladı:

"22 yıllık mücadelenin sonunda İntibak Yasası'nı çıkardık. 2010 ve 2011'e seyyanen 60 lira zam aldık. Ağlamayan çocuğa meme vermezler. Bütün bu hakların alınmasında derneğimizin önemli katkıları vardır. Derneğimize sahip çıkacağız. Memur ve memur emeklisinin zammını devletimiz veriyor. İşçi ve Bağ-kur emeklisinin zammını ise Türkiye İstatistik Kurumu veriyor. Memur ve emeklisine yüzde 3 veriyorsunuz. İşçi ve Bağ-kur emeklisine altı aylık enflasyon toplamı yüzde 2,32 veriyorsunuz. Hiç değilse zam verme konusunda ayırmayın.

Yüzdeli zamlara karşıyız. Yüzdeli zam, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Emekliyi böyle yüzdeli zamlarla değil de seyyanen zamlarla desteklemelerini rica ediyoruz."

Genel kurula AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti İl Başkanı Timurçin Saylar, MHP Karabük İl Başkanı Burhanettin Arslan ve dernek üyeleri katıldı.