Samsun sokaklarının nabzını tutan Samsun Gazetesi ve Samsun Canlı Haber TV ekipleri Samsunlulara Devlet Bahçeli’nin "Öyle bir sistem inşa edilsin ki, sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, o da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak ilçe belediye başkanlarını belirlesin" teklifini sordu. Samsunluların büyük çoğunluğu bu teklifin demokratik olmadığını savundu.

Bakın Bahçeli’nin önerisine Samsunlular şu yanıtları verdi:


DEMOKRASİYE UYGUN OLMALI


Hasan BİŞKİN: Bana göre her ilçenin insanının görüşü faklı olduğu için bu sistem mantıklı olmaz. Mesela Atakum’da yaşayan insanlar bazı yerlere göre daha farklı düşünüyor. O yüzden ben bu sistemin uygun olacağını düşünmüyorum. Demokrasiye uygun olunması daha doğru olur. 


EYALET SİSTEMİ GİBİ OLUR


Murat ASLAN: Ben bu konuyu çok mantıklı olarak değerlendiriyorum. Hatta geçtiğimiz günlerde bu konuyu arkadaşlarımla konuşmuştum. Bu sayede belediye içerisindeki korku ve şüpheler gider. Aynı zamanda yatırımlar daha başarılı olur diye düşünüyorum. Bir nevi eyalet sistemi gibi olur diyebiliriz. Yarı başkanlık sistemi de bence gayet mantıklı.


SİSTEM BÖYLE DEVAM ETMELİ 


Muhsin KONTBAY: Bence Devlet Bahçeli bu konuda yanlış düşünüyor. Çünkü bu sistem olursa bir nevi diktatörlük olur. O yüzden bence mevcut sistem devam etmeli. İlçelerde yaşayan vatandaşların kendilerinin seçmesi daha doğru olur. 


EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ YETERLİ 


Hasan Basri TAŞÇI: Bize uyun bir sistem olacağını düşünmüyorum. Yine de kamuoyuna sunulur, öyle karar verilir. Bana göre aynı sistem, eksiklikleri gidererek devam etmeli. Mevcut sistemimiz gayet güzel. 


GAYET MANTIKLI BİR SİSTEM 


İsmail TURGUT: Bence Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklama çok mantıklı. Çünkü diğer ilçelerde farklı partinin adaylarının kazandığı zaman olmuyor. O yüzden büyükşehiri kim kazandıysa diğer ilçeleri de üyeleriyle birlikte o yönetebilir. Bize göre bu mantık gayet uygundur. 


BU SİSTEM OLMAZ 


Fatih YILMAZ: Eğer öyle bir sistem olursa, eyalet sistemi olmuş olur. Türkiye bu sisteme müsait olmadığı için doğru bulmuyorum. Demokraside bu sistem olmaz. O yüzden ben halkın kendi ilçesinde kendi belediye başkanını seçme özgürlüğünün olmasından yanayım. Böyle devam edilmeli. 


DESTEKLEMİYORUM 


Soner APAYDIN: Ben bu konuyu sadece halkı uyutmak olarak değerlendiriyorum. Cumhur İttifakı’nın olması zaten bir şeylerin değişeceğini gösteriyor. Bir nevi Amerikan sistemi olarak eyalet sistemi olacak. Ben bu konuyu desteklemiyorum. Bana göre mantıksız. 


HALK SEÇMELİ 


Erol ÖZTÜRK: Ben Devlet Bahçeli’nin bu açıklamasını iyi değerlendirmiyorum. Bence bunu halkın bizzat kendisi seçmeli. Herkesin düşüncesi ya da kararı aynı olacak değil. O yüzden bizim kendi sistemimiz bu şekilde devam etmeli. 


KESİNLİKLE OLMAMALI 


Haldun BAŞ: Kesinlikle böyle bir sistem olmamalı. İlçelerde yaşayanlar, kendi seçmeli. Özgür yaşamak için kendilerini yönetecek kişileri her zaman kendileri seçmeliler. Diğer türlüsü kesinlikle saçma olur. Ben o yüzden bu düşünceye katılmıyorum. 


SEÇİM SİSTEMİMİZ GAYET GÜZEL


Aydın GÜNDÜZ: Bence kendi sistemimiz gayet güzel. Yerel seçimler şahsa dayalı olduğu için partilerin çok önemi yok. Bana göre bu düşünce sağlıklı bir düşünce değil. Halkımız yöneticisini kendi belirlemeli. Bu konuda herkes özgür olmalı. 


Hande ONAT – Uğur ATICI