İzmir Ticaret Odası, Fransa’dan daha fazla turist getirebilmek ve iki ülkenin seyahat acentaları arasında işbirliğini artırmak için toplantı düzenledi. Toplantının ardından acentalar arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Fransa’dan İzmir’e gelen 20 kişilik seyahat acentaları grubu, İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen toplantıda ağırlandı. Toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Fransız Seyehat Firmaları Birliği Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Chrıstıne Baal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Paris Turizm ve Tanıtma Müşavirliği Görevlisi Harun Musa, Fransa Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Fransız Seyahat Firmaları Birliğinin temsilcileri katıldı.

Konuşmasına “Le Petit Paris’e hoş geldiniz” diye başlayan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’e bu sıfatın 19’uncu yüzyılda kenti gezen tarihçiler tarafından verildiğini, İzmir’in “Le Petit Paris” olarak da anıldığını hatırlattı.

Üç gün İzmir’in gezecekler

Üç gün boyunca İzmir’in gezecek olan Fransız konuklara İzmir’in tanıtım filmi gösterimini izlettiren Başkan Demirtaş, “Turizm sezonu normalde pek çok ülkede ‘Nisan’da başlar Kasım’da biter’ derler. Ama İzmir, ’Yıl 12 ay turizm’ yaşanacak bir şehirdir. Şehrimiz 8 bin 500 yıllık tarihi, eşsiz doğal güzellikleri, mutfağı, insanı, kültürü ile turizmin her çeşidine imkan sağlar. Bir yanda dinlence, bir yanda gastronomi, bir yanda kruvaziyer, bir yanda fuar ve kongre, bir yanda inanç-kültür-tarih, bir yanda sağlık temalarımızla çok renkli, çok kültürlü bir şehir gezdireceğiz” dedi.

Lyon ve Paris’ten uçuşlar

Turizm için altyapılarının hazır olduğunu anlatan İTO Başkanı Demirtaş, Adnan Menderes Havalimanının yıllık 25 milyon kapasitesi olduğunu, İzmir’in iç ve dış hatlarda 50 noktadan fazla noktaya bağlandığını, dış hatta 50 destinasyon, 33 havayolu, 23 ülke ile iç hatta ise 22 destinasyon ve 7 havayolu ile bağlantısı olduğunu ve Lyon ile Paris’ten şu anda uçuşların yapıldığını söyledi.

63 bin 384 Fransız turist

Fransa ile İzmir ilişkilerinin çok eskiye dayandığını kaydeden Ekrem Demirtaş, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Fransa’nın İzmir’de bir konsolosluğu vardı. Çünkü İzmir her zaman ticaretin merkezi olmuş bir kent. Kentimizde hala Fransız kökenli Levanten yurttaşlarımız var. Fransa’dan 2001 yılından bu yana ülkemize 12 milyon 898 bin turist gelmiş. İzmir’e 2016 yılı içinde 63 bin 384 Fransız turist geldi. Tabii İzmir’de giriş yapmayan ama İzmir’e gelenler bu rakama dahil değil. Fransızlar İzmir’de Alman ve İngiliz turistlerden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Kentimizin potansiyeline, ilişkilerimize baktığımızda bu sayının az olduğunu düşünüyoruz. İzmir turizminin uluslararası arenada daha fazla tanınması için İzmir Ticaret Odası olarak; turizmdeki çalışmalarımızı hızlandırarak sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Küresel terör

Amaçlarının daha fazla turist çekmek olduğunu ancak karşılarındaki en büyük engellerden birisinin küresel terör olduğuna işaret eden Başkan Demirtaş, “Dünyanın her ülkesinde yaşanan terör olaylar var. Paris’teki ve Nice’deki terör saldırıları hepimizi üzdü. Ama Paris halkı evlerine kapanmayarak, inadına sokağa çıkarak teröre karşı çok anlamlı ve net bir mesaj verdi. Aynı duruşu turizmde de sergilemeli, terör olayları nedeniyle hiçbir tatil rotasını değiştirmemeliyiz. Oda olarak; Fransız Seyahat Firmaları Birliği üyeleri olan sizleri ‘gök kubbenin altındaki en güzel şehir İzmir’de’ ağırlamaktan son derece memnununuz. Bu sözü de Herodot söylemiş” dedi.

“Türkiye’nin Fransa’nın yanında olmasını istiyoruz”

Başkan Demirtaş’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Fransız Seyehat Firmaları Birliği Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Chrıstıne Baal, Türkler ve Fransızların terör konusunda ortak deneyimleri olduğunu söyledi. İzmir ve Ege sahillerini 30 yıldır tanıdığını dile getiren Chrıstıne Baal, “Kimsenin aklına gelmezdi bu tip olaylarla karşılaşacağız. Bu şiddete karşı koymamız gerekiyor. Biz sizlerin yanındayız siz de bizim. Sadece turistik açıdan konuşmuyorum. Yasal anlamda da Türkiye’nin Fransa’nın yanında olmasını istiyoruz. İzmir ve Türkiye önemli bir konumda. İzmir, Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri. Ülkeniz çekim yönü ve cazibeleri olan bir ülke. Turistik açıdan da Ege Bölgesi özellikle bizim için büyük bir destinasyon. Bizler Fransa Seyahat Birliği olarak Fransa’daki 4 bin firma yani yüzde 80’i bizimi -bünyemizde. Burada olmaktan çok mutluyuz. Sizinle verimli bir işbirliği yapmak istiyoruz ve önümüzdeki aylarda bunun meyvelerini göreceğiz. Orta mesafeli destinasyonlar arasında Türkiye tekrar eski yerine kavuşsun istiyoruz. Çünkü bu konuda Türkiye’nin çok artıları var. Altyapınız, otelleriniz ki kaliteli otelleriniz var. Bize sunduğunuz hizmetlerin kalitesi çok muazzam, bize sunulan hizmetten çok memnun kaldık” diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ise Fransız konuklara dünyanın en güzel şehirlerinden birine geldiklerini, İzmir’in yaşayan ve yaşanacak bir şehir olduğunu vurguladı.

Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanlığı Paris Turizm ve Tanıtma Müşavirliği, Türk Hava Yolları, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Swissotel, Hilton, TÜRSAB, Bergama Ticaret Odası, Selçuk Ticaret Odası, Levent Köstem Zeytinyağı Müzesi, Urla Şarapçılık ve Can Ortabaş destek veriyor.